Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Δευτέρας, 22 Απριλίου 2024, έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Gabriel Attal, ο οποίος ανέμενε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην είσοδο του Πρωθυπουργικού Μεγάρου Matignon.

Στη συνάντηση, διάρκειας 45 περίπου λεπτών, ο κ. Πρωθυπουργός ρώτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικώς προς ενίσχυση της Χριστιανικής ενότητος, προς διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και προς επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης στον μαστιζόμενο από πολέμους κόσμο. Στην απάντησή Του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας στους παραπάνω τομείς, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε με τον Πάπα Φραγκίσκο για από κοινού εορτασμό, το επόμενο έτος 2025, της 1700ης επετείου από της συγκλήσεως της Α´ Οικουμενικής Συνόδου, στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε, στη Νίκαια της Βιθυνίας, προσκάλεσε δε και τον κ. Attal να παρευρεθεί στους σχετικούς εορτασμούς.

Κατά τις συνομιλίες, παρέστησαν, από πλευράς της Γαλλικής Κυβερνήσεως η κ. Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών, ο κ. Stephen Marchisio, διπλωματικός σύμβουλος, η κ. Marie Philippe, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων, και ο Πρέσβης κ. Jean-Christophe Peaucelle, σύμβουλος θρησκευτικών υποθέσεων, και από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου όλη η Πατριαρχική συνοδεία. Ανταλλαγή δώρων πραγματοποιήθηκε μέσω πρωτοκόλλου. Στο περιθώριο των συνομιλιών, ο κ. Πρωθυπουργός παρουσίασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τη μητέρα του, η οποία είναι Χριστιανή Ορθόδοξη, προκειμένου να λάβει την αγία Πατριαρχική ευχή και ευλογία. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πατριάρχης και η συνοδεία Του φωτογραφήθηκαν επισήμως με τον κ. Πρωθυπουργό, ο οποίος και συνόδευσε τιμητικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη μέχρι το όχημά Του.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία Του παρακάθησαν σε επίσημο δείπνο που προσέφερε προς τιμήν Του ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος των Παρισίων κ. Laurent Ulrich στην έδρα του. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος αντιφώνησε καταλλήλως, αντάλλαξαν δε και δώρα αναμνηστικά της επισκέψεως. (Sa Toute-Sainteté le Patriarche œcuménique Bartholomée Toast (Archevêché de Paris, 22 Avril 2024) – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org))

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.