ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Στο Λονδίνο θα βρίσκεται επισήμως από αύριο, 21 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής της.

Αρχικά αύριο στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Candem Tawn θα τελεστεί δοξολογία με αφορμή την άφιξη και την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το απόγευμα της ίδια ημέρα ο Παναγιώτατος θα χοροστατήσει στον Μεγάλο Εσπερινό που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στη Battersea.

Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμπληρώνει 31 χρόνια από την εκλογή του στο θρόνο της Μητρός Εκκλησίας, θα προεξάρχει του συλλείτουργου που θα τελεστεί στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Essex όπου θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του μοναχού Σωφρονίου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα χοροστατήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Edmonton, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε δείπνο με νέους.

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου θα τελεστεί Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας. Το απόγευμα της Κυριακής ο Παναγιώτατος θα παρακαθήσει στο επίσημο δείπνο για την Εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων.

Το πρωί της Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας ιδρύθηκε το 1922 ύστερα από την επώδυνη για τον Ελληνισμό, Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα Θυάτειρα στα οποία οφείλει και την ονομασία της, μία από τις επτά Αποστολικές Εκκλησίες, υπήρξαν μέχρι και την παρακμή και την ερήμωσή τους, σπουδαία Μητρόπολη του Χριστιανικού Κόσμου.

Το 1922 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη, ίδρυσε με έδρα το Λονδίνο την Μητρόπολη της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης αποκαλώντας την «Μητρόπολη Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας».

Η Αρχιεπισκοπή έχει να επιδείξει διαχρονικά σπουδαίο έργο σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της και εν προκειμένω στην παιδεία, στην φιλανθρωπκή αρωγή της, στην κοινωνική παρέμβασή της, στην φροντίδα και το αγκάλιασμα της Ελληνορθόδοξης Νεολαίας και άλλα πολλά. Η πληθυσμιακή ανάπτυξη της Ελληνικής και Κυπριακής παροικίας δημιούργησε την ανάγκη για την ίδρυση νέων κοινοτήτων οι οποίες με την σειρά τους ίδρυσαν σχολεία για την εκπαιδευτική εξυπηρέτηση της μαθητιώσας νεολαίας της Αποδημίας. Για να υποστηριχθεί το τιτάνιο αυτό έργο η Αρχιεπισκοπή πρωτοστάτησε στην οργάνωση εκπαιδευτικών θεσμών, όπως το Κεντρικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (Κ.Ε.Σ.) και ο Ενιαίος Φορέας Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης (Ε.Φ.Ε.Π.Ε.) οι οποίοι συντονίζουν την παρεχόμενη από τα Σχολεία της Αρχιεπισκοπής και τους άλλους εκπαιδευτικούς φορείς Ελληνορθόδοξη εκπαίδευση της Παροικιακής Νεολαίας.

Επιπροσθέτως, το εκπαιδευτικό έργο της Αρχιεπισκοπής συμπληρώνεται με την ψυχαγωγική και πολιτιστική προσφορά προς την Ελληνορθόδοξη Νεολαία της.

Η καθιέρωση του Παμπαροικιακού Συνεδρίου Νεολαιών, η λειτουργία των Παιδικών Κατασκηνώσεων στον ιδιόκτητο χώρο της Εκκλησίας στο Stetton (Shropshire) και στο Donhead St. Mary στο Willshire, αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα του μητρικού ενδιαφέροντος της Αρχιεπισκοπής για τους νέους και τις νέες της Παροικίας και της ελπίδας ανάδειξης των μελλοντικών στελεχών της, επαξίων συνεχιστών του σπουδαίου έργου των προκατόχων τους.

Η φιλανθρωπική και κοινωνική δράση της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων είναι πολύμορφη και παρέχεται από τους εντεταλμένους προς τούτο Ιερείς και τις κατά τόπους Βοηθητικές Αδελφότητες των Κοινοτήτων. Επισκέψεις σε νοσοκομεία, φυλακές, σε εμπερίστατους ανθρώπους καθώς και η οργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων αποτελούν συστατικά του φιλανθρωπικού έργου και της κοινωνικής αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.