Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προϊσταται φέτος του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας, όπου ήταν Επίσκοπος ο Άγιος.

Σήμερα, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, το απόγευμα, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό της εορτής, στην Παλαιοχριστινιακή Βασιλική του Αγίου, και αύριο θα προστή της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Ο αείμνηστος καθηγητής της Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας καθηγητής Γεώργιος Αντουράκης σημείωνε για την Βασιλική του Αγίου Νικολάου: «Το αξιόλογο αυτό μνημείο -που αποτελεί χαρακτηριστικό “Μουσείο” παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής Τέχνης- παρουσιάζει έντονη, και μάλιστα αδιάκοπη λατρευτική χρήση από τον 4ο αιώνα (τάφος του Αγίου, γλυπτά κ.ά.) και σχεδόν έως τη μοιραία εκείνη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Έτσι, ο περίφημος Ναός του Αγ. Νικολάου στα Μύρα κατέχει εξέχουσα θέση στη συνείδηση όχι μόνο του μικρασιατικού λαού, αλλά και ολοκλήρου του Χριστιανικού κόσμου, και μάλιστα μέχρι σήμερα. Μετά τον περίφημο Ναό του Ευαγγελιστού Ιωάννου στην Έφεσο, ο τάφος και η εκκλησία του Αγ. Ιωάννου είναι το πρώτο σε σπουδαιότητα χριστιανικό μνημείο της Μ. Ασίας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.