Συνεχείς προσευχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέρ της επικράτησης της ειρήνης, της διατήρησης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της εισβολής ξένων δυνάμεων σε αυτήν.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και του Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ιακώβου, μετέβη σήμερα στο Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας και διαβίβασε στον Γενικό Πρόξενο Εντιμότατο κ. Roman Nedilskyi και τους συνεργάτες αυτού την αμέριστη συμπάθεια, συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Μητρός Εκκλησίας προς αυτούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Παναγιώτατος “διαβίβασε στον Γενικό Πρόξενο Εντιμότατο κ. Roman Nedilskyi και τους συνεργάτες αυτού την αμέριστη συμπάθεια, συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Μητρός Εκκλησίας προς αυτούς, την εν τη Πόλει πολυάριθμη Ουκρανική Κοινότητα και ολόκληρο τον ηρωικό λαό της χώρας, ενώ συγχρόνως τους διαβεβαίωσε μέσω των συνεχών προσευχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέρ της επικράτησης της ειρήνης, της διατήρησης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της εισβολής ξένων δυνάμεων σε αυτήν”.

Ο κ. Γενικός Πρόξενος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τη νέα αυτή στοργική εκδήλωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενημέρωσε λεπτομερώς τους συνομιλητές του για τις τρέχουσες εξελίξεις και την πορεία των αρξαμένων διαπραγματεύσεων.

Τηλεφώνημα Αρχιεπισκόπου στον Ουκρανό Πρέσβη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Σεργκέι Σουτένκο είχε χθες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε για μία ακόμη φορά συγκλονισμένος και εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη του και υποστήριξή του προς τον Ουκρανικό λαό, που βιώνει τη φρίκη του πολέμου και προς την εκεί Ομογένειά μας που δοκιμάζεται και αυτή πολύ σκληρά και θρηνεί ήδη δυστυχώς νεκρούς.

Εύχομαι, είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον Ουκρανό Πρέσβη, να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα και προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την φρίκη, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Ουκρανό Πρέσβη να μεταφέρει την ολόθερμη συμπαράστασή του στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο και του επισήμανε ότι θέτει όλες τις δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εάν αυτό απαιτηθεί στη διάθεση της Πολιτείας για την φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία.

Σταθερή αρχή μας παραμένει ο λόγος του Χριστού: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί ὅτι αὐτοί υἱοί Θεοῦ κληθήσονται».

Αλεξανδρείας για Ουκρανία: “Να σταματήσουν άμεσα οι αιματοχυσίες”

Μήνυμα συμπαράστασης προς τον Ουκρανικό λαό έστειλε και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος. Όπως σημειώνει “προσευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και να σταματήσουν άμεσα οι αιματοχυσίες για το καλό της ανθρωπότητας”.
“Τα γεμάτα φόβο μάτια των αθώων παιδιών, μας ικετεύουν για βοήθεια. Συμπάσχουμε με τα αθώα θύματα της άδικης πολεμικής σύρραξης, συμπονούμε αυτούς που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, συμβαδίζουμε με τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και συνεχίζουμε να προσευχόμαστε υπέρ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών”, καταλήγει.

Αναλυτικά το μήνυμά του:

Με μεγάλη θλίψη παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία εν έτει 2022, τα οποία μας ζωντανεύουν τις φρικώδεις μνήμες από την λαίλαπα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και αφού θρηνήσαμε τόσα θύματα από την επέλαση του κορονοϊού τώρα βλέπουμε μπροστά μας τα νέα θύματα του παρανοϊκού πολέμου στην Ουκρανία.

Ενώ ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στην Αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή, μία περίοδο μετάνοιας και περισυλλογής, βλέπουμε δίπλα μας να αιματοκυλιέται η γειτονιά μας. Το πιο λυπηρό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν μεταξύ δύο ομόδοξων, αδελφών κρατών.

Πρόσφατα γευτήκαμε παρόμοια επίθεση, εκκλησιαστικής μορφής, στην πολυβασανισμένη Αφρική, την ήπειρο που βρίσκεται αναμφισβήτητα στην πνευματική δικαιοδοσία του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, που για δύο χιλιάδες χρόνια αγωνίζεται για να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Προσευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και να σταματήσουν άμεσα οι αιματοχυσίες για το καλό της ανθρωπότητας, διότι όπως λέει και ο σύγχρονος Ρώσσος Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: «η μεγαλύτερη αμαρτία είναι ο πόλεμος».

Τα γεμάτα φόβο μάτια των αθώων παιδιών, μας ικετεύουν για βοήθεια. Συμπάσχουμε με τα αθώα θύματα της άδικης πολεμικής σύρραξης, συμπονούμε αυτούς που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, συμβαδίζουμε με τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και συνεχίζουμε να προσευχόμαστε υπέρ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών.

Είθε η Ειρήνη του Παντοκράτορος Θεού να βασιλεύσει σε όλο τον κόσμο.

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Ειρήνη και καταλλαγή στην πολύπαθη Ουκρανία

Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, καλώντας τους πιστούς και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως να εντείνουν τη δέηση για την ειρήνη, τόνισε τα εξής με χθεσινή του γραπτή δήλωση:
«Βαθύς πόνος και θλίψη πλημμυρίζει την ψυχή των ανθρώπων, όταν διακόπτεται ο διάλογος για την ειρήνη και αρχίζει ο αδελφοκτόνος πόλεμος με τον μονόλογο της βίας του ισχυρού και θύματα, κατά κανόνα, τους αθώους, τους ανυπεράσπιστους και τα κύματα των προσφύγων.

Η χριστιανική συνείδηση καταδικάζει κάθε μορφή βιαιοπραγίας, παρακινώντας επίμονα τον καθένα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συνεισφέρει στην ειρήνευση και την καταλλαγή στην πολύπαθη Ουκρανία και όπου γης.

ope.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.