Τιμητικό αφιέρωμα στην 30ετή Πρωθιεραρχία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, αποτελεί η Έκθεση Φωτογραφίας που διοργανώνει στη Μισιρλόγλειο Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Βλατάδων η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ σε συνεργασία με την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων.

Την Έκθεση εγκαινίασε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τον Παναγιώτατο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν ο Καθηγούμενος της Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Αμανατίδης και πολύς κόσμος.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τόνισε ότι «με πολύ χαρά και συγκίνηση επισκεπτόμαστε σήμερα την Πατριαρχική αυτήν Μονή μας για να τελέσουμε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη”».

«Λέμε συχνά ότι οφείλουμε στη γενέτειρά μας τόσα πολλά ώστε όσα πράττουμε να είναι μικρά μόνον ανταπόδωσης για όσα ανεκτίμητα αυτή μας εχάρισε» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «χαιρόμαστε για τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, για τη Νήσσο για τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων και μάλιστα λυκείων για πρώτη φορά στην ιστορία της Ίμβρου».

Ο ίδιος συνεχίζοντας δήλωσε ότι «είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη μικράν πατρίδα μας» ενώ επεσήμανε ότι «έχουμε ακλόνητη εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, του αεί υπέρ ημών».

Η Έκθεση, εμπνευσμένη από την γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη και με τον τίτλο «Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη», αναπτύσσεται μέσα από 130 φωτογραφίες που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές των: Κωνσταντίνου Τερψίδη, Νικολάου Μαγγίνα, Δημητρίου Παλαβίδη, Κωνσταντίνου Βάντσου, Μιχάλη Σακάτη και Βάσως Ξεινού.

Η ανάδειξη της ανθρώπινης πλευράς ενός χαρισματικού θρησκευτικού ηγέτη που δεν λησμόνησε ποτέ το Ομηρικό «ουδέν γλύκιον της πατρίδος», όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο άνθρωπος που άοκνα εργάστηκε για την πραγμάτωση της συγκεκριμένης Έκθεσης, ο εκπαιδευτικός και ερασιτέχνης φωτογράφος Κωνσταντίνος Τερψίδης, αποτελεί την ειδοποιό διαφορά της εν λόγω Έκθεσης από άλλες παρόμοιες του είδους.

Η αγάπη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη για το νησί της καρδιάς του, έκδηλη στο βλέμμα και στην γλυκύτητα ενός χαμόγελου που με μοναδικό τρόπο συλλαμβάνει ο φωτογραφικός φακός ανθρώπων που ακολούθησαν με αγάπη εκείνον, όπως ο αείμνηστος φωτογράφος και πολύτιμος φίλος του, Νίκος Μαγγίνας, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της Έκθεσης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.