Ο Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής. Οι Άγιοι Μάρτυρες Ακίνδυνος και οι συν αυτώ ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β'. Το 330 μ.Χ.. Οι Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Πηγάσιος, Ελπιδηφόρος και Ανεμπόδιστος μαρτυρικά και ένδοξα, παρέδωσαν όλοι τη μακάρια ψυχή τους στο ζωοδότη Χριστό. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένας Ιερός Ναός προς τιμή των Αγίων Ακινδύνων και βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Ίσως δεν έχετε ακούσει για τους πέντε μαρτυρήσαντες Αγίους Ακίνδυνους, τους τόσο θαυματουργούς. Ίσως δεν γνωρίζετε τον υπάρχοντα υπό ανέγερση Ιερό Ναό στο δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού, αφιερωμένο στους Αγίους Ακίνδυνους πλησίον του ιστορικού ναΐσκου, του από ετών υπάρχοντος στην περιοχή. Μα το σπουδαιότερο ίσως δεν έχετε ακούσει για το τεράστιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται εκεί.

Στην Ελλάδα μας δεν υπάρχει δεύτερος Ιερός Ναός προς τιμήν των Αγίων Ακινδύνων.

Ιστορικό μικρού Ναϊδρίου των Αγίων Ακινδύνων

Ιστορικά το πότε χτίστηκε το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων αποτελεί ένα αναπάντητο ερώτημα καθώς δεν βρέθηκε κάποια επιγραφή μέσα σε αυτό και δεν αναφέρεται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, κάτι σχετικό σε κάποια βιβλιογραφία. Οι εκδοχές είναι δύο.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή η ανέγερση του ανέρχεται στα μέσα του 15ου αιώνα περί το τέλος της φραγκοκρατίας και στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Μία δεύτερη εκδοχή θέλει το κτίσιμό του στους βυζαντινούς χρόνους τον 17ο με 18ο αιώνα. Η αναγέννηση και η ανάδειξη του μικρού Ναϊδρίου έγινε γύρω στο 1920 ύστερα από αιώνων σιωπής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο: Ο Μοναδικός Ιερός Ναός Αγίων Ακινδύνων στους Αγίους Αναργύρους

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.