Όπως μας πληροφορεί η Μητρόπολη Γορτύνης

Στο Δημαρχείο του Δήμου Γόρτυνας, στους Αγ. Δέκα, συναντήθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο κ. Νικόλαος Σχοιναράκης Δήμαρχος Γόρτυνας, ο π. Γεώργιος Ραπτάκης Εφημέριος Αγ. Δέκα, ο Αντιδήμαρχος Γόρτυνας κ. Στυλιανός Μπομποδάκης, ο κ. Παντελής Παπαδάκης Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Γεώργιος Παπαδάκης πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απεσωκαρίου και ο κ. Νεκτάριος Ηλιάκης μηχανικός του Δήμου και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ αυτών ήταν το θέμα της πεντάκλιτης Βασιλικής της Αρχαίας Γόρτυνας, πρωτοχριστιανικής περιόδου, πριν το χωριό Μητρόπολη, η οποία τέμνεται κάθετα από δρόμο διέλευσης οχημάτων, προσβάλλοντας την πολιτιστική εικόνα του τόπου μας διεθνώς και κακοποιώντας αισθητικά ένα τέτοιο μνημείο.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω Βασιλική είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος στην Κρήτη, δεύτερη σε μέγεθος σε όλη την Ελλάδα και η πρώτη, σε παγκρήτιο επίπεδο, σε μέγεθος ψηφιδωτών.

Ακόμα, συζητήθηκε η διοργάνωση παρουσίασης του βιβλίου: «Η ΓΟΡΤΥΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» του μακαριστού καθηγητή Αντονίνο Ντι Βίτα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, όπως έγινε στο Ηράκλειο και στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Γορτύνης Αρκαδίας.

Μετά από αυτό θα γίνουν κι άλλες ενέργειες για τη Βασιλική της Μητρόπολης της Γόρτυνας, όπως π.χ. συνάντηση των Τοπικών Συμβουλίων της ευρύτερης περιοχής της Γόρτυνας για να συζητηθεί το θέμα του δρόμου που την τέμνει, γεγονός που τραυματίζει το μοναδικό αυτό Μνημείο και περιοχή, έδρα της Ρωμαϊκής Γόρτυνας, όλης της Κρήτης και της βόρειας Αφρικής και για 1000 χρόνια, έδρα της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης.

Τέλος συζητήθηκε η συμβολή του Επισκόπου Αρκαδίας, μετέπειτα Μητροπολίτου Κρήτης, κυρού Βασιλείου Μαρκάκη, στην πνευματική, πολιτιστική και γεωργική ανάπτυξη του Τόπου μας καθώς και στην Εθνική Αντίσταση κατά τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και προτάθηκαν διάφορες μελλοντικές εκδηλώσεων για αυτά τόσο από την Τοπική Ι. Μητρόπολη, όσο και από το Δήμο Γόρτυνας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.