Ο Γέρων Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, κατά την διάρκεια της Τράπεζας της Μονής μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Σύναξης, σήμερα Κυριακή Α΄ Λουκά με το παλαιό ημερολόγιο, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2022 (π.η.) – 9 Οκτωβρίου 2022 (ν.η.) αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, τονίζοντας την σημασία της πνευματικής ζωής και της αποδοχής του θελήματος του Θεού στη ζωή του ανθρώπου που φέρει και τους πνευματικούς καρπούς.

Σημείωσε δε χαρακτηριστικά πως ο πνευματικός καρπός έρχεται όταν ο άνθρωπος εισέλθει στην βαθεία καρδία.

Ο Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός εξ αφορμής της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα του ευαγγελικού αναγνώσματος που διηγείται την κλήση των πρώτων Αποστόλων. Όταν η ψυχή του ανθρώπου γευθεί την χάρη του Θεού, τότε αυτομάτως αποπέμπει τα του κόσμου τούτου, και αν έρθουν τα απορρίπτει και τότε αφήνει άπαντα τα της καρδίας ίδια θελήματα και ακολουθεί τον Ιησού Χριστό, αυτό είναι το μυστήριο του αγιασμού.

Ο Χριστός ότι είπε, σημείωσε ο Γέρων Εφραίμ, και ότι ενήργησε επί της γης είχε άμεση σχέση με την σωτηρία του ανθρώπου, για αυτό ο Χριστός πρέπει να είναι το κέντρο της καρδιάς του ανθρώπου.

Τέλος με αφορμή την εορτή της μεταστάσεως του αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού και Θεολόγου αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό κατά την επίσκεψη του σε μία ενορία στην Κύπρο, όπου μίλησε στα παιδιά του κατηχητικού, αναφερόμενος στην αγάπη του Θεού προς όλους τους ανθρώπους, τονίζοντας όμως πως κοινωνεί και μετέχει της αγάπης του Θεού ο άνθρωπος που ζει την ζωή της Εκκλησίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.