Με την επίσημη επίσκεψη, την οποία πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής των Αγίων Προπατόρων 15 Δεκεμβρίου, στην Ιστορική πόλη του Δομοκού, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού, ολοκλήρωσε σε διάστημα λιγότερο τους ενός μήνα από της Ενθρονίσεως του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, την Ποιμαντική περιοδεία του στις έδρες των Επτά Δήμων της Μητροπολιτικης Περιφερείας.

Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και περισσή αγάπη, από τους Ιερείς, του τοπικούς Άρχοντες και τον φιλόχριστο λαό του Δομοκού, όπου και τον ανέμεναν στο Ιστορικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, Πολιούχου της πόλεως με δάφνες, χειροκροτήματα και αναφωνώντας το ΑΞΙΟΣ!

Ο κ. Συμεών ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Νικόλαο Κουλουμπρούκα, τον Προϊστάμενο της εταίρας Ενορίας της πόλεως Αγίας Κυριακής, π. Γεώργιο Βούλγαρη , τον Συνταξιούχο Εφημέριο π. Δημήτριο Βαϊόπουλο, τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.

Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως μας (89,4Fm), ενώ τα Αναλόγια του Ναού διηκόνισαν επάξια οι Ιεροψάλτες των δύο Ενοριών της πόλεως.

Στο κήρυγμα του ο κ. Συμεών ωμίλησε για την επικείμενη Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων και την σημασία της ως προσωπικό και εσωτερικό γεγονός, ένα γεγονός το οποίο δημιουργεί στον άνθρωπο το όμορφο αίσθημα της προσμονής και της προσδοκίας του Χριστού μέσα μας.

Ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, εκλεκτά μέλη του Δημοτικού Συμβουυλίου, Ενοδοξώτατε Αξιωματικέ, σεβαστοί Πατέρες, οσιώτατη Γερόντισσα, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί,

Καθώς πορευόμαστε προς τα Άγια Χριστούγεννα και η Αγία μας εκκλησία μας προετοιμάζει γι’ αυτή τη μεγάλη Δεσποτική Εορτή, μας προετοιμάζεται όχι απλώς για μία Εορτή, αλλά μας προετοιμάζει για ένα μεγάλο γεγονός, το οποίο δεν συνέβη απλώς κάποτε πριν από 2020 χρόνια, αλλά μας προετοιμάζει για ένα γεγονός που καλείται να συμβεί μέσα μας, μέσα στην ύπαρξή μας, να γίνουν τα Χριστούγεννα ένα προσωπικό γεγονός για τον καθένα όχι μία μετοχή και μία συμμετοχή στην εορτή, στα έθιμα, στην παράδοση καρδιακό και βαθύτατα εσωτερικό προκειμένου να αναγεννηθούμε πραγματικά, προκειμένου να νιώσουμε ότι έρχεται ο Χριστός στη ζωή μας για να γεννηθεί μέσα μας αλλά και να γεννήσει μέσα μας ενδεχομένως αυτά, τα οποία μπορεί να νιώθουμε ότι έχουν πεθάνει μέσα μας, έχουν σβήσει, αυτά που μπορεί να νιώθουμε ότι έχουν μαραθεί την πρώτη μας νιότη, την πρώτη μας αθωότητα, όλα αυτά ο χρόνος τα έχει λερώσει μέσα από τις μέριμνες της ζωής που αισθανόμαστε ότι, δεν είμαστε τόσο ανάλαφροι όπως όταν ήμασταν παιδιά, που βλέπουμε τα μικρά παιδιά και στο πρόσωπό τους αναπολούμε τη δική μας νεότητα και τη δική μας παιδικότητα.

Ο Χριστός είναι η δυνατότητα μας για να αναγεννηθούμε, ένα γίνουμε και πάλι νέοι, έστω κι αν έχουμε πολλές δεκαετίες πάνω μας, έστω κι αν είμαστε μεγάλοι στην ηλικία.

Ο Χριστός έρχεται για να μας ανακαινίσει, να μας ανανεώσει, να μας δώσει μία δυνατότητα να αλλάξουμε την ζωή μας, να την κάνουμε πιο όμορφη, πιο ελπιδοφόρα και πιο χαρούμενη.

Να μπορέσουμε πραγματικά να σβήσουμε παθογένειες προσωπικές και συλλογικές του παρελθόντος, να αφήσουμε πίσω στο παρελθόν όλα αυτά, τα οποία αποτέλεσαν βαρίδια για την ζωή μας και να προσχωρήσουμε μπροστά με περισσότερη αγάπη, καλοσύνη, αρχοντιά, ζεστασιά, καθαρότητα με περισσότερη διάθεση συνεργασίας και ενότητας που είναι προϋπόθεση για να ζήσουμε το Μυστήριο των Χριστουγέννων.

Η Εκκλησία μας ζει με την προσδοκία του Χριστού, την προσδοκία της Γέννησης και η προσδοκία αυτή γεννά χαρά, διότι η ζωή μας είναι συνυφασμένη όχι με εξωτερικούς τύπους , αλλά με προσδοκία συνάντησης και προσδοκία.

Και αυτό είναι που έρχεται να κάνει τη Γιορτή προσωπικό γεγονός εσωτερικό και καρδιακό, έρχεται να ξαναζωντανέψει την αγάπη μέσα μας και να μας θυμίσει ότι για την αγάπη αξίζει και να νηστεύεις, για την αγάπη θα περιμένεις, για την αγάπη αξίζει να προετοιμάζεσαι, για την αγάπη αξίζει να ζεις με προσδοκία, με όνειρο με λαχτάρα με αναμονή και τότε πράγματι καταλαβαίνεις τι θα πει Χριστούγεννα.

Η μία λαχτάρα μπορεί να γεννήσει την άλλη, η μία να μιλήσει στην άλλη και τότε η ζωή γίνεται Πολιτισμός, η ζωή παύει να είναι απλώς μία επιβίωση, τότε η ζωή πνευματικότητα, χαρά, φιλοκαλία, ομορφιά και τότε τα πάντα αποκτούν νόημα και χαρά και τότε έρχεται ο Πολιτισμός να γεννήσει έθιμα, φαγητά, μουσική, τραγούδια δημοτικά, παραδοσιακά, κάλαντα να γεννήσει όλο αυτό τον όμορφο τον πολιτισμό, ο οποίος πλέκεται και αναπτύσσεται γύρω από τις γιορτές και από την παράδοση της Εκκλησίας μας.

Καθώς σήμερα βρίσκομαι εδώ σε μία περιοχή, η οποία αποτελεί έπαλξη πραγματικά, προμετωπίδα, φυλάκιο προκεχωρημένο της Αρχοντιάς, της Λεβεντιάς και του Πολιτισμού, θέλω να παροτρύνω όλους σας, να παρακαλέσω όλους σας, να τηρούμε τα έθιμα και τις παραδόσεις της Πατρίδος μας και τις Χριστιανοσύνης μας και της Αγίας μας Ορθοδοξίας, γιατί δεν είναι τύποι απλώς, δεν είναι καμώματα κάποιων αλλά είναι ζυμωμένα μ’ ένα πολιτισμό ανοιχτωσιάς, με έναν πολιτισμό αγάπης, με ένα πολιτισμό ελευθερίας, μ’ ένα πολιτισμό δημιουργικότητας με έναν πολιτισμό πραγματικά προοδευτικό.

Πρέπει να το καταλάβουμε ότι, δεν είναι συντήρηση, δεν είναι αναχρονισμός δεν είναι οπισθοδρομικότητα να τηρεί κάνεις τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου του, αλλά αντίθετα είναι μοχλός για πρόοδο, είναι μοχλός κατανόησης της ιστορία της ταυτότητας μας, είναι προϋπόθεση για να πάμε μπροστά.

Ποτίζουμε τις ρίζες μας, φιλάμε τις ρίζες μας για να έχουμε μέλλον, για να έχουμε προοπτική και να έχουμε πορεία.

Αυτό εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας ανεξαιρέτως σήμερα, που η αγάπη του Θεού με αξιώνει ως Επίσκοπο και Μητροπολίτη σας, να βρίσκομαι στον όμορφο Δομοκό και στην Ιστορική Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια να μην αφήσουμε τίποτα από την παράδοσή μας, που να μην το τηρήσουμε και να μην το κρατήσουμε όχι ως δούλοι της παράδοσης, αλλά ως συνεχιστές της παράδοσης, ως συνδημιουργοί, να χτίσουμε πολιτισμό πάνω στα θεμέλια του πολιτισμού, να προχωρήσουμε μπροστά πάνω σε αξιακά υπόβαθρα, τα οποία αποτελούν εχέγγυο και θεμέλιο για μία καλύτερη πορεία, ένα καλύτερο μέλλον, που το δικαιούμαστε όλοι μας, αλλά κυρίως το δικαιούνται τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
Προ της απολύσεως τον Ποιμενάρχη μας προσεφώνησε και καλωσόρισε ο π. Νικόλαος, ο οποίος αρχικά εξιστόρησε τα στοιχεία της πλούσιας Ιστορίας του Ναού και στην συνέχεια με εγκάρδια λόγια του ευχήθηκε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού και ολοκλήρου του πιστού πληρώματος της Ενορίας και της πόλεως, έτη πολλά, υγιή και πανευφρόσυνα, μία Αρχιερατεία ειρηνική, Θεάρεστο και πολύκαρπη.

Εις ανάμνησιν δε της πρώτης επισκέψεως του στο Ναό, ο π. Νικόλαος εδώρισε στον Σεβασμιώτατο ένα χειροποίητο επιγονάτιο, αγιογραφημένο με την εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λίολιος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο, καλωσορίζοντάς τον, με ευγενή λόγια και αισθήματα αγάπης στην όμορφη και Ιστορική πόλη του Δομοκού, λέγωντας χαρακτηριστικά:

«Σεβασμιώτατε, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τον Δήμο μας να υποδέχεται και να ατενίζει το νέο Ποιμενάρχη μας να ενθρονίζεται και να αναβιβάζεται στο θρόνο της Παλαιάς καθέδρας της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού.

Έρχεστε σε μία επαρχία σας που είναι Παναγιοφρούρητος από την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας Ξυνιάδος, την Προστάτιδα και Έφορο της πόλεως μας, Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη, τον Άγιο Αθανάσιο και κάθε Άγιο των πολλών Ναών, των χωριών της επαρχίας αυτής.

Είμαστε σίγουροι πως απευθυνόμαστε σε φιλόστοργο και ευήκοο πατέρα και όπως ακούσαμε στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή έχουμε την πεποίθηση ότι, δεν είστε κλητός αλλά εκλεκτός και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, μιας και η φήμη σας προέτρεξε των ποδών σας, τόσο για τις Διοικητικές σας ικανότητές και το επικοινωνιακό σας χάρισμα όσο και το Πνευματικό σας ανάστημα, μιας και ανδρωθήκατε πλάι σε αγιασμένες μορφές της Εκκλησίας μας, όπως ο απλούς και ταπεινός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Γρηγόριος ο Γ΄ αλλά και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄.

Σεβασμιώτατε, ήλθατε σε ένα Δήμο που κάθε πέτρα μαρτυρά το παρελθόν και κάθε νους το μέλλον. Σε ένα Δήμο που προσπαθεί να βρει την θέση του στην σύγχρονη κοινωνία και να παρέχει τα εφόδια στα παιδιά του για να παραμείνουν στον τόπο τους, που θέλει να βρει συμπαραστάτες να μοιράζονται τα ίδια όνειρα και είμαστε σίγουροι ότι, βρήκαμε στο πρόσωπό σας έναν τέτοιο συνοδοιπόρο. Ευχόμαστε ολόψυχα να σας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθείτε κάθε χωριό του Δήμου Δομοκού δίδοντας στις καρδιές των Δημοτών μας, τα πολυτιμότερα αγαθά, την Ελπίδα και την Αγάπη του Χριστού.

Στο πρόσωπό σας αποτίουμε και ένα φόρο τιμής στους πρόγονους σας, από την ιδιαιτέρα πατρίδα σας, τα Ασπρόγεια, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό μας και θυσιάστηκαν εδώ κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897.

Είμαι σίγουρος πως διερμηνεύω τα αισθήματα όλων των δημοτών μας και σας καλωσορίζω στον Δήμο Δομοκού με σεβασμό και αγάπη αναφωνώντας το ΑΞΙΟΣ, εκζητούμενος την Αρχιερατική σας Ευλογία για όλο το Δήμο μας».

Ακολούθως ο κ. Λιόλιος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, καθώς και ένα επιστήθιο Σταυρό στον άγιο Πρωτοσύγκελλό της Μητροπόλεως μας π. Άγγελο Ανθόπουλο, παρακαλώντας τον Σεβασμιώτατο να μεταφέρει και σ’ εκείνον τις εγκάρδιες ευχές και την αγάπη όλων.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, προσεφέρθη καφές και πλούσιο κέρασμα στο παρακείμενο διόροφο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με όλους.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος συνοδευόμενος από άπαντα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και εκπρόσωποι φορέων του Δομοκού, Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και Εκπαιδευτικοί των Σχολείων της πόλεως, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντνίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άμβρόσιος Αναστασίου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, η Οσιωτάτη μοναχή Μακαρία της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Ομβριακής και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.