Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και Μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, η σεβάσμιος μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Αμβροσίου, Επισκόπου Μεδιολάνων στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης.

Την ημέρα αυτή, άγει τα σεπτά του ονομαστήρια ο Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου.

Το Μοναστήρι κατακλείσθηκε από Ιερείς της Μητροπόλεως μας και μεγάλο πλήθος πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να ευχηθούν τα Χρόνια πολλά, στον εορτάζοντα Καθηγούμενο π. Αμβρόσιο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών μετέβη στην Ιερά Μονή, προκειμένου να ασπασθεί την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας και να ευχηθεί πατρικώς στον π. Αμβρόσιο.

Τον Ποιμενάρχη μας υπεδέχθη στα προπύλαια της Μονής ο Καθηγούμενος π. Αμβρόσιος Αναστασίου, με τα μέλη της αδελφότητος, τους ιερείς και τους πιστούς.

Ακολούθως εν πομπή και ψαλλομένου του «Άξιον Εστί» ο Σεβασμιώτατος εισήλθε στο Καθολικό, όπου τελέσθηκε Δοξολογία επί τη επισήμω επίσκεψή του στην Μονή.

Στο τέλος της Δοξολογίας ο π. Αμβρόσιος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Σεβασμιώτατο στην ιστορική Μονή της Αντινίτσης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η πρώτη επίσκεψη στην Μονή, μετά την ενθρόνισή του στην ιστορική Μητρόπολη της Φθιώτιδος, που συμπίπτει με τα ονομαστήριά του, είναι άκρως τιμητική και ενισχυτική και για την ταπεινότητά του, αλλά ενισχύει έτι περεταίρω και τους εν τη Μονή ενασκουμένους αδελφούς, και προσφέρει τον κατάλληλο στηριγμό για την συνέχιση της ιστορικής πορείας της Μονής.

Ο π. Αμβρόσιος αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Μονής μέχρι σήμερα και την προσφορά της στην Εκκλησία και το Γένος, ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την ιστορική αυτή ημέρα για την μονή, τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Ηλία Κυρμανίδη, τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, τον τ. Δήμαρχο κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη, τους εκπροσώπους του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων (Φυλάκιο Αντίνιτσας) και του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού, τους συγχωριανούς του που ήρθαν από το Βαρδαλή όπως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα και τους πολλούς προσκυνητές και φίλους της Μονής, που την κατέκλισαν.

Τέλος, αφού και πάλι ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική του παρουσία, εις ένξειξιν τιμής, σεβασμού, αγάπης και αφοσιώσεως του προσέφερε εκ μέρους της ιεράς Αδελφότητος μία Ποιμαντορική Ράβδο, απάντων αναφωνούντων, το Άξιος!

Ο Ποιμενάρχης μας ακολούθως με συγκίνηση απηύθυνε λόγο ευχαριστίας προς τον άγιοΚαθηγούμενο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Πολυσέβαστε και πολυαγαπητέ μου άγιε Καθηγούμενε π. Αμβρόσιε,

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, κ. Δήμαρχε κ. τ. Δήμαρχε, ενδοξότατοι αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας, αγαπητοί μου πατέρες και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί.

Πρώτα – πρώτα θέλω να απευθυνθώ στους συγχωριανούς του αγίου Καθηγουμένου, του π. Αμβροσίου και θέλω να τους συγχαρώ που το χωριό τους έβγαλε ένα τέτοιο παλικάρι, έναν τέτοιο ιερωμένο, έναν τέτοιο Ηγούμενο, ένα τέτοιο κληρικό. Να καμαρώνετε και να χαίρεστε και να είναι καύχημά σας, διότι είναι και αστέρας του ουρανού και αστέρας της Εκκλησίας και είναι καμάρι και καύχημα για το χωρίο σας και την τοπική μας Εκκλησία. Είναι φέρελπις κληρικός και χαίρομαι πραγματικά που σήμερα την ημέρα των ονομαστηρίων του, την ημέρα της εορτής του αγίου Αμβροσίου και μια ημέρα μνήμης όπου ο λαός αυθόρμητα όπως εσείς σήμερα χειροκροτήσατε το καμάρι σας και το καμάρι μας π. Αμβρόσιο, ο λαός αυθόρμητα έκραξε και ανεφώνησε τότε «Ambrosium episcopum» και έτσι εξελέγη Επίσκοπος Μεδιολάνων ο Άγιος Αμβρόσιος.

Εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου να αποδειχθεί αυτή η αδελφότητα, υπό την καθοδήγηση του π. Αμβροσίου, ένα λιμάνι παρηγοριάς για όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως αλλά και ένας φάρος ελπίδας, διότι η αποστολή της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο, δεν είναι απλώς να λειτουργεί ως κάτι καταπραϋντικό, όπως το χαρακτήρισαν κάποιοι ως ήπιο, να κοιμίζει τρόπον τινά, να ξεκουράζει μόνο, αλλά είναι συγχρόνως ελπίδα, έμπνευση, ζωή, αισιοδοξία. Για έναν κόσμο που ψάχνει να βρει τον βηματισμό του, για ένα κόσμο που αναζητεί όραμα και νόημα, για έναν κόσμο που πολλές φορές δεν ξέρει που βαδίζει, που βρίσκεται, τι θέλει. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των παιδιών μας σήμερα; Αν κάτσουμε να συζητήσουμε τίμια και ντόμπρα μαζί τους και καρδιακά, έτσι πρέπει να μιλάμε και ιδιαίτερα οι γονείς με τα παιδιά, οι παππούδες με τα εγγόνια, όχι με συμβουλές και σχήματα, όχι εγκλωβισμένοι μέσα σε στερεότυπα: να παντρευτείς, να βρεις ένα καλό κορίτσι, ένα καλό αγόρι. Καλά και αυτά, το βασικότερο είναι να ανοίξουμε, να ξεκουμπώσουμε τις καρδιές των παιδιών μας, να δούμε τι πραγματικά θέλουν και αν θέλουν και να αναζωπυρώσουμε την θέληση μέσα τους, την επιθυμία για ζωή, να θρέψουμε τα όνειρά τους, να καταλάβουν ότι είμαστε κοντά τους, ότι δεν είμαστε εμπόδιο στα όνειρά τους.

Εύχομαι έτσι να είμαστε και για τον Καθηγούμενό μας τον π. Αμβρόσιο, ο οποίος είναι και νέος άνθρωπος και γι’ αυτό πρέπει να τον αγκαλιάσουμε έτι περισσότερο, να στηρίξουμε τα όνειρά του για την Μονή, να στηρίξουμε τα σχέδια του και τους πόθους του, να στηρίξουμε αυτό που αγάπησε και αγαπά η καρδιά του και να είμαστε κοντά του. Και δεσμεύομαι σήμερα και με την παρουσία μου αυτό θέλω να εκφράσω, στην προσωπική του ημέρα και στην προσωπική του χαρά, δεσμεύομαι να είμαι συνοδοιπόρος στα όνειρά του και στα σχέδια του, να διακονώ την αρετή του και την αγάπη του και να αισθάνεται και πατρικότητα και προστασία, για να μπορεί να πορεύεται τον δρόμο του χαίρον και αγαλλόμενος. Θέλω να είναι χαρούμενος, διότι αλίμονο αν οι κληρικοί μας και αυτό το λέω και για τους ιερείς μας που είναι εδώ, αν εμείς πρώτιστα δεν είμαστε χαρούμενοι, δεν χαιρόμαστε την διακονία μας δεν χαιρόμαστε τον τεράστιο πλούτο που έχουμε, διότι εμείς οι παπάδες είμαστε οι πιο τυχεροί άνθρωποι στον κόσμο, διότι αγγίζουμε τα Άγια των Αγίων και μας αξιώνει ο Θεός να μεταφέρουμε στον ουρανό τον πόνο των πονεμένων ανθρώπων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή και μεγαλύτερο προνόμιο για έναν άνθρωπο. Ο ιερέας είναι πλανητάρχης, είναι ηγέτης, είναι αυτοκράτορας. Δεν μπορεί τίποτα να συγκριθεί στον κόσμο από την χάρη της Ιερωσύνης και από την χάρη να είσαι ποιμένας ψυχών και να οδηγείς τους αδελφούς σου στην οδό της σωτηρίας και στην γη της Επαγγελίας.

Εύχομαι λοιπόν ολόψυχα να είμαστε όλοι κοντά στο Μοναστήρι, να είμαστε κοντά στον π. Αμβρόσιο και να είμαστε κοντά μεταξύ μας, ενωμένοι και αγαπημένοι γύρω από το Χριστό, γύρω από την Εκκλησία, γύρω από το εικόνισμα της Παναγίας. Δεν είμαστε ένας λαός χωρίς μέλλον, δεν είμαστε καταδικασμένοι σε ένα πεπρωμένο που το διαμορφώνουν κάποιοι άλλοι χωρίς να μας ρωτήσουν. Είμαστε άξιοι εφόσον καταλάβουμε ότι έχουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και πάρουμε την ζωή δυνατά. Έχουμε πολλές δυνατότητες, μην είμαστε κακομοίρηδες, να είμαστε άρχοντες. Αυτό σημαίνει Έλληνας, αυτό σημαίνει Ρωμιός, αυτό σημαίνει Ρουμελιώτης: Άρχοντας σημαίνει, περήφανος σημαίνει, παλικάρι σημαίνει. Γι’ αυτό λοιπόν λεβεντιά, ανδριωσύνη, τιμιότητα, ηρωισμός, θυσιαστικότητα και πάνω απ’ όλα αγάπη. Αυτές τις ταπεινές ευχές θέλω να χαρίσω στις υπέροχες καρδιές σας σήμερα»

Τέλος, ο Ποιμενάρχης μας, ευχαρίστησε τους προσκυνητές για την θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν και για όλη την αγάπη που απολαμβάνει όλες αυτές τις ημέρες σε όποιο σημείο της Φθιώτιδος βρεθεί.

Στην θεία Λειτουργία και την Δοξολογία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Νεραΐδος Στυλίδος Αρχιμ. Αγαθόνικος Βενετσάνος, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Λαμίας Πρωτοπρ. π. Παναγιώτης Σερέτης, Δομοκού & Ξυνιάδος Πρωτοπρ. π. Κων/νος Καρβέλης, Θαυμακού & Νέου Μοναστηρίου Πρωτοπρ. Γεώργιος Βασιλακάκος και άλλοι ιερείς από την Λαμία και την περιοχή του Δομοκού, ο Ιερομόναχος π. Σεραφείμ από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο τ. Δήμαρχος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, εκπρόσωποι του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων (Φυλάκιο Αντίνιτσας) και του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ και πλήθος πιστών.

Ακολούθησε, κέρασμα εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προς όλους τους προσκυνητές στα Αρχονταρίκια της Μονής και στην συνέχεια εορταστική τράπεζα, όπου ο Σεβασμιώτατος είχε μια ευχάριστη επικοινωνία με όλους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.