Το Άγιον Όρος επισκέπτεται ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να προσκυνήσει τά ιερά λείψανα του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτη, ο οποίος συνδέεται με την γενέτειρά του Εύβοια, να λάβει την ευχή του Γέροντος Δανιήλ του Δανιηλαίου και να ζήσει για λίγο στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων Πατέρων μετά των οποίων συνδέεται πνευματικά.

Το Σάββατο έσπέρας έγινε επίσημη υποδοχή του Πανιερωτάτου στον ναό της Ἀδελφότητος, που τιμάται στο όνομα των Οσίων Ἁγιορειτῶν Πατέρων, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και «εγκαινιάσθηκε» από τον Πανιερώτατο, μέσα σε κλίμα δέους, ιεράς συγκινήσεως και κατανύξεως, η κτητορική λειψανοθήκη τῶν ιερών λειψάνων του Οσίου Δανιήλ εντός της οποίας τοποθετήθηκαν τα ιερά λείψανα του Οσίου και πέριξ αυτών ιερά λείψανα Αγίων με τους οποίους ο Όσιος Δανιήλ συνδέθηκε: Αγίου Νεκταρίου, Αγίου Γεωργίου, Οσίων Βατοπαιδινών Πατέρων, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίας Άναστασίας της Φαρμακολυτρίας, Οσίου Αμφιλοχίου Μακρή, Οσίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτη, Αγίου Μάρτυρος Αγαθαγγέλου και Αγίου Βασιλείου.

Ο Πανιερώτατος ομίλησε προς τους Αδελφούς για την σημασία του ασκητικού ήθους μέσα σε ένα κλίμα εκκοσμικευμένης κοινωνίας, πολιτείας, ακόμη και ενός εκκοσμικευμένου μοναχισμού τονίζοντας ότι η μορφή του Οσίου Δανιήλ καλλιεργεί στον βίο μας τρεις πνευματικές πλευρές της ορθοδόξου υπάρξεώς μας. Πρώτον, μας υπενθυμίζει ότι στην αγάπη του Τριαδικού Θεού οφείλουμε την ζωή και την ύπαρξή μας και ότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με το ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που εκπορεύεται από τον Θεό.

Δεύτερον, καλούμεθα με την ασκητική βιοτή μας να διαψεύσουμε το μεθοδικό κήρυγμα του διαβόλου ότι οι όλοι οι άνθρωποι έχουν διαφθαρεί και ακολουθούν το κακό.

Μπορεί το σχήμα του κόσμου τούτου να παράγει, αλλά σε μια εποχή οικειώσεως του κακού οι Χριστιανοί δεν παύουμε να ελπίζουμε σε μια εποχή πνευματικής αναγεννήσεως και να προσευχόμαστε για την είσοδο της Βασιλείας του Θεού στον κόσμο.

Τρίτον, η τιμή προς τον Όσιο, η βιοτή του, το συναξάρι του, η παρουσία των χαριτόβρυτων λειψάνων του είναι καταφυγή, παρηγορία, δύναμη, παράκληση, παραμυθία, ευλογία και εγγύηση της ιδικής μας αναστάσεως στο όνομα του Ιησού Χριστού.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας ο Πανιερώτατος ομίλησε για την σταυρώσιμη διάθεση και το αναστάσιμο ήθος στην ζωή κάθε πιστού και ιδιαίτερα των Μοναχών, οι οποίοι αγωνίζονται να διαφυλλάτουν τις ευαγγελικές εντολές και να διακρατούν αμείωτη την χάρη του Σταυρού στην ζωή τους και τους παρεκάλεσε ένδακρυς να προσεύχονται για τους συνεργάτες του στην Αποστολική Διακονία και τις οικογένειές τους, που εργάζονται με ένθεο ζήλο και φιλοτιμία στον νευραλγικό ιεραποστολικό Οργανισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως και τους ευεργέτες και δωρητές, επώνυμους και ανώνυμους, που στηρίζουν με αγάπη και ευαισθησία το έργο του Οργανισμού.

Στη συνέχεια ο Πανιερώτατος ετέλεσε Τρισάγιο στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Ανδρέα του Σαλού υπερ αναπαύσεως απάντων των Δανιηλαίων κεκοιμημένων Πατέρων και των Ασκητών των Κατουνακίων.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.