Την εκπληκτική εικόνα της Παναγίας της Δαμασκηνής στον Ελληνικό-καθολικό ναό που έχει χτιστεί στη Βαλέτα της Μάλτας, έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν εκατοντάδες Έλληνες εφόσον επιλέξουν τον συγκεκριμένο προορισμό.
Μέσα στα σοκάκια της χώρας των Ιπποτών και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Μάλτας ένας ελληνικός ναός αναδεικνύει το ελληνικό στοιχείο που υπάρχει στην χώρα. Ο ναός λειτουργεί τακτικά, ενώ την ονομασία του οφείλει στην βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Δαμασκηνής, μια στρογγυλοπρόσωπη Παναγιά, η οποία μεταφέρθηκε στη Μάλτα από τους Ροδίτες όπου κατέφυγαν σ’ αυτήν το 1523 μαζί με τους Ιππότες, όταν η Ρόδος κυριεύθηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.
H δράση των Ελλήνων νησιωτών στη Μάλτα ήταν έντονη κατά κύριο λόγο τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Οι περισσότεροι ήταν Δωδεκανήσιοι, Επτανήσιοι, Κυκλαδίτες, αλλά υπήρχαν και Μακεδόνες και Ηπειρώτες.
Συγκεκριμένα, ο ιερέας του Ναού Vito Borgid ανέφερε πως αρχικά η εικόνα τοποθετήθηκε στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Borgo Del Castello, όπου έμεινε μέχρι το 1852. Έπειτα, μεταφέρθηκε στη νέα πόλης της Βαλέτας στον ελληνικό ναό που αφιερώθηκε στην Παναγία τη Δαμασκηνή.
Επιπροσθέτως, ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Ελεούσας, ενώ σύμφωνα με τον Borgid στη Μάλτα την πήγαν οι Ιππότες. Όμως, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τη μετέφεραν οι Δωδεκανήσιοι, διότι αποτελούσε αντικείμενο λατρείας τους. Ωστόσο, όταν ο Ναός έγινε ουνιτικός, ιδρύθηκε από τους ίδιους ένας δεύτερος, αν και η συγκεκριμένη εικόνα παρέμεινε στην εκκλησία που βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Τέλος, η εικόνα καθαρίστηκε και συντηρήθηκε μεταξύ του 1963 και 1966 στο Κεντρικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Συντήρησης στη Ρώμη και το 1965 εκδόθηκε σε γραμματόσημο από το κράτος της Μάλτας.
Προσθήκη σχολίου