Η επαρχία της Λοκρίδος εόρτασε με μεγαλοπρέπεια τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Ο Σεβασμιώτατος επί τη συμπληρώσει ενός έτους από της λιτανεύσεως του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά στην Μαλεσίνα, εν μέσω της ενσκηψάσης θανατηφόρου πανδημίας, η οποία πέρυσι τέτοιο καιρό σκόρπισε τον θάνατο ιδιαίτερα στην Μαλεσίνα και την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδος, ελιτάνευσε και εφέτος το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά εις ανάμνησιν της καταπαύσεως του θανατικού, καθώς και την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία εκ της γείτονος Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και της ομωνύμου Ιεράς Μονής στην Εύβοια.

Η λιτανευτική πομπή των Ιερών Λειψάνων ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας, όπου ο κ. Συμεών και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί από την Φιλαρμονική του Δήμου Λοκρών, των ιερέων της περιοχής, τοπικών φορέων και πλήθος λαού, με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Μαλεσίνας.

Ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά ευχήθηκε:

«Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα γιορτής θα τελούμε αυτή την λιτανεία εδώ στην αγαπημένη μας Μαλεσίνα και στην αγαπημένη μας Λοκρίδα, που κάθε σπιθαμή της είναι μια γειτονιά αγάπης.

Εύχομαι ο Ευαγγελιστής της χαράς, ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, ο Πολιούχος μας και ο δικός μας Όσιος Δαυίδ ο Λοκρός, να σας σκεπάζουν, να σκουπίζουν τα δάκρυά σας, να απαντούν στα ερωτήματά σας, να είναι συμπαραστάτες στα προβλήματα σας και να είναι οδηγοί στην ζωή μας, γιατί το έχουμε ανάγκη. Όταν έχουμε τους αγίους μας οδηγούς στην ζωή μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Το κεφάλι μας, την καρδιά μας, την ψυχή μας, την ύπαρξή μας ψηλά. Αξίζει να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε. Να μην το βάζουμε κάτω. Θα δίνουμε καθημερινά το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης. Αισιοδοξία και ζωή, γιατί ο Χριστός είναι η ζωή».

Στην συνέχεια εψάλη η Γ’ Στάση των Χαιρετισμών υπό του κ. Συμεών σε απευθείας μετάδοση από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Θεοτόκου, το οποίο φανερώνει την τελεία και αληθινή αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Κάθε Ακολουθία των Χαιρετισμών είναι ένα κομμάτι της Εορτής του Ευαγγελισμού, με αποκορύφωμα τον Ακάθιστο Ύμνο. Μέσα από την Ακολουθία των Χαιρετισμών μυούμεθα στο Μυστήριο της Θεοτόκου και μέσω της Θεοτόκου στο Μυστήριο της αγάπης του Θεού. Η Παναγία μας είναι η φανέρωση του Μυστηρίου της αγάπης του Θεού. Η φανέρωση της προαιωνίου Βουλής, η προαιώνιος απόφαση, η οποία είναι να μας αγαπά ο Θεός απροϋπόθετα, όχι να μας αγαπά επειδή, αλλά παρ’ όλο. Μας αγαπά ο Θεός ελεύθερα.

Ο Θεός παρενέβει αυτεπάγγελτα, για να σώσει τον κόσμο. Χωρίς εμείς να τον καλέσουμε. Ο Κύριος δεν περιμένει το δικό μας κάλεσμα για να μας σώσει. Δεν έρχεται στην ζωή μας από οίκτο, αλλά από πόθο και αγάπη. Μας αποκαλύπτει με αυτόν τον τρόπο ο Θεός και η Παναγία μας με το Μυστήριό της, ποια είναι η γνήσια, η αληθινή, η ελεύθερη αγάπη, αυτή η οποία σώζει.

Ελεύθερη αγάπη είναι να αγαπάς και να συγχωρείς, έστω και όταν ο άλλος σε απογοητεύει. Με το μέλλον ζει όποιος αγαπά ελεύθερα, απροϋπόθετα, χωρίς κρατούμενα και σκέψεις.

Αγάπη χωρίς συγχώρηση, χωρίς υπέρβαση δεν μπορεί να υπάρξει. Αν ο καθένας μας ζει με τα κρατούμενά του θα γίνουμε ζούγκλα. Η αγάπη καρποφορεί, όπου υπάρχει συγχώρηση, όπου υπάρχει υπέρβαση και εκεί βρίσκεται η πραγματική ελευθερία. Αυτή την αγάπη μας φανερώνει ο Χριστός με το Μυστήριο της Αποκαλύψεως και της Θείας Ενανθρωπήσεως, αυτή την αγάπη μας φανερώνει η Παναγία μας και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και μας καλούν όλους σε αυτή την αγάπη την αυτεπάγγελτη, την ελεύθερη».

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν μεταξύ των πιστών, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο π. Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Από την όμορφη Μαλεσίνα ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο Γουλέμι της Λοκρίδος, όπου στον Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης τελέσθηκε Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία, επί τη εορτή της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, κατά την διάρκεια της οποίας ο κ. Συμεών τέλεσε την χειροτονία ως διακόνου ενός αδελφού της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Ζελίου.

Στην Ιερά Αγρυπνία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm) έψαλλε Βυζαντινός Χορός υπό την Διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Σεραφείμ – Παναγιώτου Κυρίτση.

Στην πατρική του προσλαλιά προς το νεοχειροτονούμενο ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στο ύψιστο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, την Αγία Ιερωσύνη, την οποία χαρακτήρισε ως απάντηση στο κάλεσμα και στο προσκλητήριο του Θεού για τον Ευαγγελισμό του λαού.

Η αγία ιερωσύνη είναι η απάντηση στο κάλεσμα του Θεού. Να γίνει ευαγγελιστής της αγάπης του Θεού και να ευαγγελίσει τον λαό του Θεού. Για να γίνουμε αποδέκτες και φορείς της χάριτος του Ευαγγελισμού . Προϋπόθεση είναι να έχουμε διάθεση υπακοής στο θέλημα του Θεού και διάθεση θυσίας. Χωρίς θυσία δεν μπορεί να γίνει κανείς ευαγγελιστής της χαράς και της αγάπης μέσα στον κόσμο.

Γίνε ευαγγελιστής της χάριτος και της αγάπης του Θεού π. Δοσίθεε. Και είμαι βέβαιος ότι η απάντησή σου: «Ιδού ο δούλος σου Κύριε, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου», βγαίνει μέσα από την καρδιά σου. Ό,τι προέρχεται από την καρδιά μας, αυτό και προσελκύει την αγάπη του Θεού. Κάθε μέρα δεχόμαστε πρόσκληση ευαγγελισμού από τον Θεό. Δεν είναι μία στιγμή, δεν είναι ένα έκτακτο περιστατικό, δεν είναι μία μέρα, αλλά είναι βίωμα καθημερινό, ισόβια αποστολή. Η ιερωσύνη είναι πορεία μόνο προς τα μπροστά».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.