Μέσα σε εόρτια ατμόσφαιρα, με την προσήκουσα επισημότητα και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και πλήθους ευσεβών χριστιανών τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουνίου 2020, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης της Κρήτης, κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Στην ακολουθία χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι εκ του Ιερού Βήματος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος.

Στο τέλος του Αρχιερατικού Εσπερινού τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο υπογράμμισε ότι η παρουσία του με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο, δεν είναι για τυπικούς λόγους, αλλά από χρέος ευγνωμοσύνης για τη συμπόρευση και όσα πέρασαν από κοινού υπηρετώντας στα Συνοδικά Σέκρετα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, που σήμερα προϊσταται ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Πρόδρομος. Επίσης τόνισε ότι και οι δύο τους, Μητροπολίτες σήμερα, υπηρέτησαν σε τούτο το Νομό τον απλό, ευλογημένο και αριστοκρατικό λαό του Λασιθίου, κοντά στους δύο μακαριστούς Μητροπολίτες που πρόωρα εξεδήμησαν. Επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος διατράνωσε τα αισθήματα αγάπης, ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς το πρόσωπο του άγοντος τα σεπτά ονομαστήριά του, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, με το οποίο συμπορεύεται επί σειρά ετών, γνωρίζοντας την συν Χριστώ βιοτή του και τον τρόπο που πολιτεύεται για να κάνει συμπολίτες της Βασιλείας του Θεού το ποίμνιο που του χάρισε ο Θεός. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Επιτρέψτε μου για μια ακόμη φορά να φωνάξω το Άξιος και να εκφράσω την αγάπη μου. Να είστε ευλογημένος και στερεωμένος, ο Θεός να ανοίγει τον δρόμο σας, να τον κάνει ανθόσπαρτο και να απομακρύνει τας ακάνθας, για να πραγματώνονται οι οραματισμοί σας, ορθοτομώντας τον λόγο της αληθείας, και να σας χαρίζει πάμπολες πνευματικές χαρές και προαγωγή του ποιμνίου σας. Σας ευχαριστούμε για την Αρχιερατική τους αγάπη και για αυτό που είστε, αγαπητός Αδελφός μέσα στο Σώμα της Αγίας Εκκλησίας μας».

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς για την προσευχητική και αγαπητική παρουσία τους. Απευθυνόμενος στο Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο του είπε ότι η αγάπη του πάντοτε ήταν ειλικρινής και διακριτική, και τον θεωρεί δάσκαλο στα Συνοδικά Γραφεία, όπως και τον Θεοφ. Επίσκοπο Κνωσού μαθητή που ξεπέρασε κατά πολύ τον δάσκαλό του, λόγω των πολλών χαρισμάτων του, και τόνισε ότι οι όποιες δυσκολίες στα Συνοδικά Σέκρετα τους χαλύβδωσαν και τους έκαναν πιο δυνατούς, γιατί αυτό ήταν το θέλημα του Θεού, να γίνουν ταπεινοί κρίκοι στην χρυσή αλυσίδα της Αποστολικής διαδοχής της Εκκλησίας του Αποστόλου Τίτου, τους ευχήθηκε δε να έχουν τις πρεσβείες του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του θαυματουργού, ο οποίος αξιώθηκε να ομολογήσει την πίστη του και να μαρτυρήσει σε βαθύ γήρας για τον Χριστό.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκάρδια όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τον παριστάμενο Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη και τους λοιπούς εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, τους επικεφαλής των δύο χορών των Ιεροψαλτών που απέδωσαν ηδύμολπα και κατανυκτικά τους ύμνους του Εσπερινού, τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τον Έφορο και Καθηγήτη της Σχολής στη Σητεία Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, οι οποίοι εκπροσώπησαν τις δύο Επαρχίες της Μητροπολιτικής περιφέρειας στην γιορτή του Επισκόπου, που είναι και εορτή όλης της τοπικής Εκκλησίας, εκφράζοντας την ενότητά τους, ως αδελφές θυγατέρες και ίσα παιδιά του πατρός.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, κατά την οποία έλαβαν μέρος πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και Κληρικοί άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών, μεταξύ των οποίων και ο Πανοσιολ. Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Δημήτριος Πολιτάκης, παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, και ο Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας Κρήτης κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, Άρχοντας Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου, προσφέρθηκε κέρασμα στην αίθουσα του παρακείμενου «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές Κλήρου και λαού για τα ονομαστήριά του.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.