ΝΑΤΟ - ΣΟΥΗΔΙΑ: Υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ o Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε σήμερα στην Εθνοσυνέλευση, νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάλθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με την ανάρτηση της προεδρίας στην πλατφόρμα «Χ».

«Χαιρετίζω την υπογραφή από τον πρόεδρο Ερντογάν του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας και την παραπομπή του στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Προσβλέπω σε μια γρήγορη ψηφοφορία για την επικύρωση και στο να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρη σύμμαχο του ΝΑΤΟ πολύ σύντομα. Όπως είπα στον πρόεδρο Ερντογάν όταν μιλήσαμε το Σαββατοκύριακο, αυτό θα καταστήσει ολόκληρη τη Συμμαχία ισχυρότερη και ασφαλέστερη», δήλωσε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ερντογάν καθυστερούσε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας, κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι ήταν ανεκτική απέναντι στους Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες και θεωρεί πως αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Επιπλέον, η Άγκυρα είχε εκφράσει την οργή της για μια σειρά κινητοποιήσεων στη Σουηδία, όπου διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι.

Υπενθυμίζεται πως για να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, πρέπει να την εγκρίνουν και τα 31 μέλη του. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία και η Ουγγαρία ήταν οι δύο χώρες που δεν είχαν συναινέσει.

Η Σουηδία και η γειτονική της Φινλανδία εγκατέλειψαν δεκαετίες που επέλεγαν να μην ενταχθούν στη Συμμαχία. Ωστόσο, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι δύο χώρες αναζήτησαν «προστασία» υπό την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία τον περασμένο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα περισσότερα μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας προχώρησαν σε ταχεία επικύρωση του εν λόγω αιτήματος, με τη Φινλανδία να εντάσσεται επισήμως στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.

Ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με τη Σουηδία. Η Τουρκία αρχικά εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα προωθήσει την επικύρωση του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη τον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο καιρό διαδηλωτές στη Σουηδία έκαψαν αντίγραφα του Κορανίου βάζοντας «φωτιά» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση. Το νομοσχέδιο θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, η οποία θα πρέπει να το περάσει για να σταλεί στη γενική συνέλευση για κύρωση.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ζητά εδώ και καιρό την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για πώληση F-16 και τον εκσυγχρονισμό 20 δισ. δολαρίων. Ο Ερντογάν έχει συνδέσει στο παρελθόν την προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την υποστήριξη στο αίτημά της προς τις ΗΠΑ.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε την υπογραφή του πρωτοκόλλου από τον Ερντογάν δηλώνοντας ότι η Στοκχόλμη ανυπομονεί να γίνει μέλος της τρ. οργάνωσης του ΝΑΤΟ.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.