Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σούπρασλ κ. Ανδρέας, Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, παρεπιδημών κατ αυτάς εις την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, ιερούργησε την Κυριακή, 22 του μηνός Ιουλίου ε.έ., στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, κατόπιν παρακλήσεως του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού. Ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Ανδρέας, γνώριμος του Σεβ. Μητροπολίτου μας παλαιόθεν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έτυχε διδακτορικού διπλώματος.

Μετά πολλής προθυμίας γιά μία περίπου διετία διηκόνησε σε ακριτικές ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως μας, αποσπάσας την εκτίμηση και τον σεβασμό του ιερού κλήρου και των πιστών μας. Αφού επέστρεψε στη πατρίδα του ανέλαβε καθήκοντα Ηγουμένου της ανδρώας Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σούπρασλ, της επαρχίας Μπιαλίστοκ (Ανατολική Πολωνία), και παράλληλα υπηρετεί ως Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στην εκεί Θεολογική Σχολή. Εξελέγη Επίσκοπος και χειροτονήθηκε στο Μπιαλίστοκ στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 από τον Μακαρ. Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα και έκτοτε διακονεί ως Βικάριος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Μπιαλίστοκ κ. Ιακώβου.

Ο οικείος Μητροπολίτης την ίδια μέρα λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στο Θούριο Ορεστιάδος και στη συνέχεια προέστη του τεσσαρακονθημέρου Μνημοσύνου του μακαριστού Βασ. Γιατσίδη, κατα σάρκα πατρός του εφημερίου της ενορίας Πρωτοπρεσβυτέρου Ανδρέου Γιατσίδη. Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας την ευαγγελική περικοπή, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το θαύμα των πέντε άρτων είναι σύμβολο της Θείας Ευχαριστίας. Οι άρτοι συμβολίζουν τα πολλά χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Η Θεία Ευχαριστία είναι ο ουράνιος άρτος των ανθρώπων.

Ο Κύριος τρέφει το λαό του και την Εκκλησία Του με τον εαυτό Του. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο ζωοποιός Άρτος. Ο Ιησούς Χριστός με το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων μας φανερώνει πως δεν ενδιαφέρθηκε μόνο για την ψυχή του ανθρώπου αλλά μερίμνησε και για τις σωματικές ανάγκες· τις υλικές ανάγκες του. Ο Χριστός δεν περιφρονεί τα υλικά αγαθά, αλλά τα ιεραρχεί.

Πρώτα είναι η βρώση η αιώνια, η μένουσα (Ιωαν. 6,27) και μετά η πρόσκαιρη και εφήμερη. Η Εκκλησία ενδιαφέρεται και για τις υλικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά θέτει όρια στις απαιτήσεις του.

Πρώτα δίδαξε ο Ιησούς Χριστός τον όχλο και μετά τους έδωσε ψωμί να φάνε. Οφείλουμε, λοιπόν, εμείς οι χριστιανοί να αγωνιζόμεθα να κρατήσουμε το σύνδεσμο μας με το Χριστό, που είναι ο ζωοποιός άρτος και όχι η επιθυμία να αποκτήσουμε περισσότερα εφήμερα αγαθά. Ο Κύριος δεν αδιαφορεί για τη βρώση και την πόση των δημιουργημάτων Του, αλλά μεριμνώντας γι’ αυτά προσδιορίζει συγχρόνως και το μέτρο τους.

Μας ζητά να αρκούμεθα στα αναγκαία, να αποφεύγουμε τη σπατάλη, να είμεθα φιλάνθρωποι και ελεήμονες και όχι άπληστοι. Το θέμα που θέτει σε μας ο Κύριος είναι το πως διαχειριζόμεθα τα υλικά αγαθά· εγωϊστικά για τον εαυτό μας, ή ως οικονόμοι και διαχειριστές τους. Να μην λησμονούμε τον σοφό λόγο, που ο Απόστολος Παύλος γράφει προς τους Χριστιανούς της Κορίνθου, «το υμών περίσσευμα εις το εκείνων υστέρημα» (Β΄ Κορ. η,14)«.

Ο Σεβασμιωτατος αφ’ εσπέρας επί τη μνήμη της Μυροφόρου και Ισαποστόλου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου της παραμεθόριας κωμόπολης του Κυπρίνου, το βόρειο κλίτος του οποίου τιμάται επ’ ονόματι της αγίας.

Την ακολουθία παρακολούθησε ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Θεόδωρος Χατζηγεωργίου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Κυπρίνου Γεώργιος Σιώπης.

Ο Επίσκοπος Σούπρασλ Ανδρέας στο Διδυμότειχο

Ο Επίσκοπος Σούπρασλ Ανδρέας στο Διδυμότειχο

Ο Επίσκοπος Σούπρασλ Ανδρέας στο Διδυμότειχο


Ο Επίσκοπος Σούπρασλ Ανδρέας στο Διδυμότειχο


Ο Επίσκοπος Σούπρασλ Ανδρέας στο Διδυμότειχο

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.