Άγιος Παντελεήμονας: Πλήθος πιστών της Λευκωσίας έσπευσε και φέτος να τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος και να συμμετάσχει με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια στην πανήγυρη του ομώνυμου πανηγυρίζοντα Ιερού Ναού στη Μακεδονίτισσα.

Την Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ηλία Κουτραφούρη και Οικονόμο π. Ιωάννη Παπανέστορος, καθώς και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στον κυριακό λόγο της ευαγγελικής περικοπής: «ἐν τῇ ὑπομονῇ ὑμῶν κτήσασθε τὰς ψυχὰς ὑμῶν» (Λκ. κα΄ 19). Ο λόγος του Χριστού είναι διαχρονικός και μάς διδάσκει τη σημασία της υπομονής μέσα στο μάταιο κόσμο που ζούμε, με τα προβλήματα της καθημερινότητας και όλες τις παγίδες του Αντικειμένου, που προσπαθούν να μάς απογοητεύσουν, να μάς στενοχωρήσουν και να μάς απομακρύνουν από την Πηγή της ζωής.

Αλλά ο ταπεινός χριστιανός που έχει συνείδηση της ελλειματικότητάς του, καθώς και της ανάγκης της χάρης του Παναγίου Πνεύματος, γνωρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να τον χωρίσει από την αγάπη του Θεού. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο τιμώμενος Άγιος Παντελεήμονας, ο οποίος δεν βίωσε απλά το μαρτύριο της συνειδήσεως που όλοι μας το ζούμε καθημερινά, αλλά έδωσε το αίμα του και μαρτύρησε για την πίστη του στον αληθινό Θεό.

Αυτή την υπομονή, ως άσκηση και αρετή, καλούμαστε όλοι μας να την ασκήσουμε με κάθε ευκαιρία, αφού γνωρίζουμε ότι ο Κύριός μας είναι «ο Θεὸς τῆς ὑπομονῆς καὶ τῆς παρακλήσεως» (Ρωμ. ιε΄ 5).

Ακόμη, χρειάζεται να έχουμε υπομονή όχι μόνο ενώπιον των προσωπικών προκλήσεων της καθημερινότητας, αλλά και υπομονή και ανεκτικότητα προς το συνάνθρωπό μας, δηλαδή μακροθυμία. Έτσι, γινόμαστε κι εμείς μιμητές του Κυρίου μας, ο Οποίος είναι μακρόθυμος, πολυέλεος και πολυεύσπλαχνος.

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Πηγή: Εκκλησία Κύπρου (Διακ. π. Ανδρέας Ματέι)

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.