Πυρά κατά της Ρωσίας και του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, εξαπέλυσε την Τετάρτη 25 Μαϊου 2022 ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος (Ντουμένκο).

Αξίζει, από το μήνυμα αυτό να κρατήσουμε την έκκληση που κάνει προς τους αδελφούς και αδελφές, που ανήκουν στην εν Ουκρανία παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Τους λέγει χαρακτηριστικά:

“[…] Θα ήθελα να απευθυνθώ ξεχωριστά στους Ορθόδοξους αδελφούς και αδελφές που ανήκουν στο Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο επεκτείνει την επιθετικότητά του χρησιμοποιώντας ρητορική «υπεράσπιση της Ορθοδοξίας». Μην περιμένετε μέχρι οι ηγέτες σας να τολμήσουν να σπάσουν τη σιωπή και επιτέλους να πουν κάτι για την υπεράσπιση της ειρήνης, για την υπεράσπιση της Ουκρανίας – κάντε το προσωπικά. Ο επιτιθέμενος πρέπει να ακούσει και να δει ότι δεν τον περιμένετε, δεν χρειάζεστε τα στρατεύματά του και τη δύναμή του. Είναι αστικό και χριστιανικό καθήκον του καθενός από εσάς προσωπικά. […]”

“Καταδικάζουμε και απευθύνουμε έκκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Προκαθήμενους των Τοπικών Αυτοκέφαλων Εκκλησιών να καταδικάσουν τα πνευματικά εγκλήματα του Κυρίλλου και να του στερήσουν τον θρόνο” – ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Επιφάνιος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λιγα εικοσιτετράωρα πριν από την συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην ΕΡΤ1, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι η στάση της Εκκλησίας της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας τον απογοήτευσε, λέγοντας παράλληλα πως ο “Πατριάρχης Κύριλλος θα έπρεπε να αντιδράσει για την εισβολή στην Ουκρανία και να καταδικάσει τον πόλεμο”.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε ότι “εν ανάγκη ο Πατριάρχης Κύριλλος έπρεπε να θυσιάσει τον θρόνο του και να πει στον Πούτιν, “κύριε Πρόεδρε εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, παραιτούμαι, φεύγω”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.