Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας συναντήθηκε στις 11 Ιουνίου με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Βασίλ Μπόνταρ προκειμένου να συζητήσουν σειρά ζητημάτων, ένα από τα βασικότερα εκ των οποίων οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινούπολης και Νέας Ρώμης, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία. Η σχετική ενημέρωση προέρχεται από το γραφείο τύπου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Η επίσκεψη του Παναγιότατου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου, τις ημέρες εορτασμού των 30 ετών της Ανεξαρτησίας του ουκρανικού κράτους. Σχετικά με την επίσκεψη, έχει προηγηθεί μεταξύ άλλων και επίσημη πρόσκληση του Βαρθολομαίου από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι, στις 16 Οκτωβρίου 2020.

Αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε η επίσκεψη, εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία ξεκίνησαν να προβαίνουν σε δηλώσεις, στις οποίες υποστήριζαν ότι η Επίσκεψη Βαρθολομαίου θα προκαλέσει προβλήματα στην Ουκρανία. Από την σπασμωδική και εμφανώς φοβική αντίδραση έγινε αμέσως εμφανές ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θέλει πάση θυσία να εμποδίσει την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επίσκεψης. Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η αντίδραση σχετίζεται με την άποψη ότι η επίσκεψη Βαρθολομαίου θα συμβάλλει στην σημαντική επιτάχυνση των μεταβάσεων ενοριών από τη Ρωσική στην Ουκρανική Εκκλησία. Τέτοια άποψη εξέφρασε ανοιχτά ο μητροπολίτης της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία Αντώνιος (Πακάνιτς).

Πάντως, οι πιστοί της Ουκρανικής Εκκλησίας περιμένουν με ανυπομονησία την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και ήδη θεωρούν ότι πρόκειται για ιστορικής σημασίας γεγονός. Ο ίδιος ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Επιφάνιος εκτίμησε πως ο ερχομός Βαρθολομαίου «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των Ουκρανών σχετικά με ποια είναι η πραγματική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και ποια η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.