Του Χρήστου Πλέγκα-Άρχοντος Νομοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε. Αποφοίτου του Γυμνασιακού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Φέτος ένας μικρός αριθμός από τους κατοικούντες στην Αθήνα ομογάλακτους και δυνάμενους να προσέλθουν αυτόβουλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Παγκρατίου, τηρούντες τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού, εόρτασαν την μνήμη του Ιερού Φωτίου, ο οποίος ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως υπήρξε ιδρυτής της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος που μέχρι σήμερα συνεχίζει να ακτινοβολεί πάνω στο λόφο της Ελπίδας της νήσου Χάλκης και στις κτιριακές εγκαταστάσεις της στεγάζεται η μητέρα και τροφός μας Ιερά Θεολογική Σχολή.
Λόγω των επικρατούντων αυστηρών μέτρων απαγόρευσης των συναθροίσεων, στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία οι περισσότεροι των συμμετασχόντων ομογάλακτων διακόνησαν κατά την κρατούσα τάξη στο Ναϋδριο της Σχολής μας, χωρίς να εμποδίζουν την είσοδο και παρουσία εντός του Ναού ενοριτών μέχρι την συμπλήρωση του επιτρεπόμενου αριθμού.
Τον προεξάρχοντα της Θείας Λειτουργίας ομογάλακτο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ανέων κ. Μακάριο, που εόρτασε τα εξήντα χρόνια από την εις διάκονον χειροτονία του στην ΙΘΣΧ (6.2.1961 –6.2.2021), πλαισίωσαν ομογάλακτοι ιερείς και οι «εν τω Ιερώ» υπηρετούντες ομογάλακτοι.

Οι συνεορτάσαντες σήμερα ομογάλακτοι αισθανθήκαμε σαν να ήμασταν στο απλό και απέριττο Ναϋδριο της Σχολής μας, ειδικά καθώς διακονούσαμε σύμφωνα με το γνωστό μας τυπικό και το «ήθος της Χάλκης». Είχαμε μεριμνήσει να υπάρξει και ένας δίσκος με κόλλυβα, ώστε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας να τελεστεί μνημόσυνο – τρισάγιο για τον αποβιώσαντα τριάντα χρόνια πριν μακαριστό μας Σχολάρχη, μνημονεύθηκαν και τα ονόματα των αποβιωσάντων Εφόρων, Σχολαρχών και Καθηγητών μας, όπως και των κατά το προηγούμενο έτος κοιμηθέντων ομογάλακτων κληρικών και λαϊκών.
Τέλος υπήρξε ευλογία της προσφερθείσας από τον ομογάλακτο Γιώργο Νούση πολίτικης Βασιλόπιττας, για την παρασκευή της οποίας επιμελήθηκε η σύζυγος του, το δε φλουρί έπεσε στον Παναγιώτατό μας Πατριάρχη. Ο δε ομογάλακτος Δημήτρης Παλαβίδης μας προσέφερε αντίτυπα από το πρόσφατα εκτυπωθέν αξιόλογο πόνημά του, που φέρει τον τίτλο «ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕC ΑΝΑΜΝΗCΕΙC».
Προκειμένου την εν λόγω ημέρα να μην παραμένει έρημη η Εστία μας, τα παρόντα στον πανηγυρικό αυτό εκκλησιασμό μέλη του Δ.Σ. της Εστίας μας, πορεύτηκαν στην συνέχεια προς την έδρα της Εστίας, όπου τελέστηκε Αγιασμός και μετά ευλογήθηκε-κόπηκε μια προσφερθείσα μικρή Βασιλόπιτα, το φλουρί τη φορά αυτή έλαχε στην Εστία μας.
Ως γνωστόν η Μονή-Σχολή μας πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο, του Αγίου Πνεύματος και του Ιερού Φωτίου, στα δε Πατριαρχικά Δώματά της ανά διαστήματα διαμένει ο Πατριάρχης μας, έτσι ως μαθητές είχαμε συχνά την ευκαιρία συνύπαρξης μαζί Του, όταν δε ο Πατριάρχης μας αδυνατούσε να προσέλθει στους εν λόγω δύο πανηγυρισμούς της Μονής-Σχολής μας, μεριμνούσε για την αποστολή εκπροσώπου Του, ο οποίος ανερχόταν στο Παραθρόνιο του Ναϋδρίου μας κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Θυμάμαι ότι την 6η Φεβρουαρίου 1972 τον μακαριστό Πατριάρχη μας Αθηναγόρα εκπροσώπησε ο τότε καθηγητής μας διάκονος Αθανάσιος Παπάς (νυν Γέρων Μητρ. Χαλκηδόνος), τον οποίο για πρώτη μου φορά έβλεπα να ανέρχεται στο Παραθρόνιο φέροντας επανωκαλύμμαυχο και κρατώντας την κεφαλή του σε ευθυτενή στάση μέχρι την απόλυση της λειτουργίας (Σημ.: οι άγαμοι διάκονοι της ΜτΧΕ κατά την κρατούσα τάξη δεν φέρουν επανωκαλύμμαυχο όταν διακονούν στις ιερές ακολουθίες, παρά μόνον όταν κηρύττουν εκ του Άμβωνος ή εκπροσωπούν τον Πατριάρχη εκ του Παραθρονίου).
Η Εστία Θεολόγων Χάλκης κατ΄ έτος καλεί αφενός μεν όσα μέλη της έχουν την δυνατότητα μετάβασης στην Σχολή μας για συμμετοχή στον εορτασμό της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, αφετέρου δε κατά μήνα Φεβρουάριο όσα μέλη της έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στην έδρα της για την σύγκληση της ετήσιας γενικής συνέλευσης και την επομένη προς τέλεση στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου της Θείας Λειτουργίας προς τιμή του Ιερού Φωτίου.

Τον Φεβρουάριο του έτους 2010 είχε έλθει στην Αθήνα ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, είχαμε την τύχη να Τον δούμε παρόντα στον Άγιο Σπυρίδωνα Παγκρατίου κατά τον εκκλησιασμό μας την επομένη της εορτής του Ιερού Φωτίου, οπότε συλλειτούργησε μετά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και τους ομογάλακτους Αρχιερείς, προσήλθε δε στην συνέχεια και στην έδρα της Εστίας μας ευλογώντας την Βασιλόπιττα, όπως επίσης γευμάτισε μαζί μας.
Εδώ και σαράντα χρόνια περίπου κατά μήνα Φεβρουάριο ομογάλακτοι εκ περάτων (Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, Νησιά Αιγαίου, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κύπρο και εξωτερικό) προσέρχονται τόσο στην έδρα της Εστίας μας όσο και στον Άγιο Σπυρίδωνα Παγκρατίου για να τιμήσουν τον Ιερό Φώτιο και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς την μητέρα τροφό Σχολή.

Φέτος η Εστία Θεολόγων Χάλκης με σχετική ανακοίνωσή της πληροφόρησε τα μέλη της ότι αναβάλλεται η σύγκληση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, εξ αιτίας της ισχύουσας απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, της διακίνησης μεταξύ των Νομών της χώρας μας και της εισόδου από το εξωτερικό. Αποτέλεσμα των εν λόγω απαγορεύσεων ήταν να μην δύναται να διοργανωθεί από την Εστία μας ο κατ΄ έτος τελούμενος εκκλησιασμός προς τιμήν του Ιερού Φωτίου, όπως και η κοπή της Βασιλόπιττας και στην συνέχεια το κοινό γεύμα.
Όμως ανήμερα της εορτής του Ιερού Φωτίου, ένας πολύ μικρός αριθμός ομογάλακτων αυτόβουλα προσήλθε στην τελούμενη στον Άγιο Σπυρίδωνα Παγκρατίου Θεία Λειτουργία, έτσι στην Αθήνα δεν υπήρξε διακοπή της μακροχρόνια τηρούμενης παράδοσης για τον εορτασμό της μνήμης του Ιερού Φωτίου από ομογάλακτους.
Ευχή όλων μας είναι να συνεχιστούν για πολλά ακόμα χρόνια οι παραδοσιακές αυτές πανηγυρικές συνάξεις και συναντήσεις των ομογάλακτων. Μας προβληματίζει όμως η συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των εν ζωή υπαρχόντων αποφοίτων της Σχολής μας, όπως και η καθυστέρηση της επαναλειτουργίας της (φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την διακοπή της λειτουργίας της Σχολής μας), ευκόλως γίνεται αντιληπτό ότι οι δύο αρνητικοί αυτοί παράγοντες προκαλούν δυσκολίες στην δράση και συνέχιση του έργου που επιτελεί η Εστία μας στην Αθήνα τόσο ως επέκταση της Σχολής μας όσο και ως πνευματική κυψέλη.
Είθε να αξιωθούμε να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Σχολής μας και οι νέοι σπουδαστές της, ως άλλοι δρομείς, να παραλάβουν από τους όποιους επιζώντες αποφοίτους την σκυτάλη προς συνέχιση των μέχρι σήμερα τηρουμένων παραδόσεων σύμφωνα με το «ήθος της Ι.Θ.Σ.Χ.», αλλοίμονο εάν εκλείψει η μεταλαμπάδευση του ήθους αυτού στα μελλοντικά στελέχη της ΜτΧΕ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.