Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των Τριών Ιεραρχών (Ιουλιανό ημερολόγιο) στο Ροστόφ της Ρωσίας.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας της Ελληνικής Κοινότητας Ροστόφ, προεξήρχε ο επιχώριος Μητροπολίτης Ροστόφ κ. Μερκούριος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία ακούστηκε βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική.

Για πολλούς ενορίτες ήταν μεγάλη έκπληξη μια τέτοια γνωριμία με το ορθόδοξο εκκλησιαστικό ήθος της Ανατολής.

Έψαλε ο ιεροψάλτης Σεραφείμ Αστάχοφ με τους μαθητές ψαλτικής του Ιερού Ναού Παναγίας Ευαγγελιστρίας, το οποίο άρχισε να λειτουργεί φέτος.

Ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Γρηγόριος Σοκολόφ στον λόγο του, τόνισε την εξαιρετική συνεισφορά των Τριών Ιεραρχών στην έκφραση της ορθόδοξης Τριαδολογίας και αφομοίωση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η εορτή αυτή έγινε ήμερα της Ελληνικής γλώσσας στις Θεολογικές σχολές και σε αρκετές ενορίες της Ορθοδόξης Εκκλησίας της Ρωσίας, όπου σήμερα τελέστηκαν Θείες Ευχαριστίες στα Ελληνικά, – υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο π. Γρηγόριος.

Να αναφερθεί ότι παρουσία των Ελλήνων στο Ροστώφ έχει μακρόχρονη ιστορία.

Ο παλιός Ιερός Ναός της Παναγίας Ευαγγελιστρίας της Ελληνικής Κοινότητα, χτίστηκε το 1909 και καταστράφηκε από τους κομμουνιστές το 1964.

Διπλά του λειτούργουσε από το 1892 και κλασσικό ελληνικό γυμνάσιο, ένα πανέμορφο κτίριο του χτίστηκε με χορηγία του Έλληνα ευεργέτη κ. Χαράλαμπου Θεοφάνη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.