Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών των γραμμάτων, των εκπαιδευτικών και της μαθητιώσας νεολαίας, τίμησε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 η Εκκλησία μας.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Κατά τη διάρκεια της εσπερινής λατρευτικής σύναξης εκφωνήθηκε επίκαιρη ομιλία από τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτα, ο οποίος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο και τις εμπνευσμένες προσωπικότητες των Τριών Ιεραρχών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις διδαχές τους, που στην εποχή μας θα πρέπει να αποτελέσουν οδοδείκτη, ώστε η Παιδεία και κατ’ επέκταση η κοινωνία μας να ξεφύγουν από το τέλμα.

Κατακλείοντας την εσπερινή λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε όσους δασκάλους και καθηγητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας, τόνισε ότι αυτή είναι η ώρα για να διακριθούν οι καλοί εκπαιδευτικοί, όπου η κοινωνία μας μαστίζεται από πολλές παθογένειες και η νεολαία μας, που αποτελεί το μέλλον του τόπου, έχει ανάγκη ορθής καθοδήγησης. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σ’ έναν στίχο από ψαλμό του Δαυίδ, που αναφέρει: «ὄρη τὰ ὑψηλὰ ταῖς ἐλάφοις, πέτρα καταφυγὴ τοῖς λαγωοῖς», δηλαδή τα ψηλά βουνά είναι για τα ελάφια, ενώ οι σπηλιές για τους λαγούς, τον οποίο μάλιστα χρησιμοποίησε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για να εμψυχώσει τους φοβισμένους Έλληνες κατά την επιδρομή του Δράμαλη. Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να μοιάσουν στα ελάφια και όχι στους λαγούς, δηλαδή να είναι θαρραλέοι και όχι δειλοί, να ονειρεύονται τα υψηλά όρη, να στοχεύουν ψηλότερα, να μην υποστείλουν τη σημαία της Πίστεως και της αγάπης για την Πατρίδα και να μεταδώσουν αυτές τις αξίες στα παιδιά μας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.