Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου εορτάστηκαν σήμερα οι Άγιοι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες στα Μεστά της Χίου.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έγινε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, στον Ιερό Ναό παμμεγίστων Ταξιαρχών και ακολούθησε σύμφωνα με το έθιμο αρτοκλασία και προσκύνημα των Ταξιαρχών στην πλατεία του χωριού.

Λίγα λόγια για την Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεστών

Η εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Μεστά της Χίου είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες – Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Χίου και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα καθώς ολόκληρη η έκταση της μαζί με την αυλή καταλαμβάνει 985,5 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο Ναός έχει επιφάνεια 450 τετραγωνικών μέτρων. Ονομάζεται συνήθως “Ο Μεγάλος Ταξιάρχης” από τους Μεστούσους έτσι ώστε να διακρίνεται από την άλλη εκκλησία του Ταξιάρχη που είναι αρχαιότερη και μικρότερη σε μέγεθος.

Αυτή ονομάζεται “Ο παλιός Ταξιάρχης”. Η νέα εκκλησία του Ταξιάρχη βρίσκεται εκεί όπου ήταν κτισμένος ο κεντρικός πύργος του χωριού-κάστρου. Ο πύργος αυτός εγκαταλείφθηκε όταν έφυγαν οι Γενουάτες μετά την τουρκική κατάληψη (1566) και έτσι οι χωριανοί αποφάσισαν να τον κατεδαφίσουν και να χτίσουν μία εκκλησία. Η ανέγερση του Ναού ξεκίνησε το 1850 και ολοκληρώθηκε το 1861.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.