Την Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου τίμησε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στον φερώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό Πλατάνας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος προέβαλε τη μορφή του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου, ο οποίος σύμφωνα με τη διήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά, φωτισμένος από το Άγιο πνεύμα, βρέθηκε στην είσοδο του Ναού των Ιεροσολύμων κατά την Υπαπαντή του Χριστού. Ζήτησε κι έλαβε στην αγκαλιά του το Θείο Βρέφος και στη συνέχεια αναφώνησε το περίφημο «Νυν απολύεις τον δούλον Σου Δέσποτα…».

Προείδε, ακόμη, τον μαρτυρικό σταυρικό θάνατο του Κυρίου και προείπε στην Παναγία τις θλίψεις που θα δοκίμαζε γι’ Αυτόν. Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους κατοίκους της Πλατάνας υγεία, χαρά και κατά Θεόν προκοπή.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, στον πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό Βορδώνιας, τελέσθηκαν ο Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας.

Στην μεστή νοημάτων ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την ανάγκη να ασπαστεί και να ακολουθήσει κάθε χριστιανός την ‘’εν Χριστώ ζωή’’, η οποία αποτελεί την μόνη οδό για μία επίγεια ζωή με νόημα, αλλά είναι και ο οδοδείκτης για την Αιώνια ζωή.

Πριν την απόλυση, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον νέο εφημέριο του χωριού, τον π. Παναγιώτη Κυριακούλια, που μέχρι πρότινος διακονούσε την Ενορία Γκοριτσάς.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρωτ. Νεκτάριο Παπαδόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο και εφημέριο Καστορείου, που εξυπηρετούσε το χωριό, καθώς και τον ιερομόναχο, π. Νίκωνα Αθανασόπουλο, για την ολοπρόθυμη προσφορά του στα χωριά της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευγνώμονες ευχαριστίες στον ομογενή, μεγάλο ευεργέτη του τόπου μας, κ. Ευστάθιο Βαλιώτη, ο οποίος κατάγεται από τη Βορδώνια, επειδή ανέλαβε να κτίσει οικία για τον εκάστοτε κληρικό της Ενορίας, ενώ, μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, παραχώρησε το ισόγειο της δικής του οικίας στο νέο εφημέριο του χωριού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.