Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας το «Πάσχα του καλοκαιριού», η κορυφαία Θεομητορική εορτή τού εκκλησιαστικού έτους, η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της μεταστάσεώς Της εις τους Ουρανούς.

Πλήθος πιστών προσήλθε ευλαβικά χθες και σήμερα στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές και τα παρεκκλήσια τής καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως προκειμένου να τιμήσει το πρόσωπο της Μητέρας του Ιησού Χριστού και να συμψάλει τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής.

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Επίκεντρο η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η οποία επί διήμερο «πλημμύρισε» από εκατοντάδες ευσεβείς χριστιανούς όλων των ηλικιών, που με υπομονή περίμεναν καρτερικά να ασπασθούν την ανθοστόλιστη Ιερά Εικόνα της Παναγίας, υποκλινόμενοι με ευλάβεια και σεβασμό στην Χάρη Της και εκζητώντας την ευλογία και την μεσιτεία Της.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με τους πιστούς τής Αχαΐας (και όχι μόνο) να κατακλύζουν την Ιερά Μονή και τον αύλειο χώρο της.

Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας: «Ας εισέλθουμε στη ζωή της υπακοής, της πίστης και της ταπείνωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Παναγίας μας»

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, ο οποίος ομίλησε καταλλήλως για το πανσεβάσμιο ιερό πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού, αναφερόμενος στη σημασία της μεγάλης αυτής εορτής της Ορθοδοξίας.

«Οι σημερινοί άνθρωποι άραγε τι ψάχνουμε να βρούμε; Την χαρά, την υπακοή, την πίστη, την αγάπη; Πώς θα τα βρούμε όλα αυτά εάν δεν πιστέψουμε στον Ιησού Χριστό, εάν δεν πιστέψουμε στη διδασκαλία Του, εάν δεν κάνουμε πρότυπο στη ζωή μας την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία ήταν άνθρωπος υπακοής και πίστεως;

Η Παναγία μας γέννησε τον Χριστό με σκοπό να δώσει ζωή σε όλους εμάς. Πλέον δεν υπάρχει θάνατος, διότι η ζωή βγήκε μέσα από την Παναγία μας. Ο Χριστός, μέσα από τη Σταύρωση και την Ανάστασή του, έδωσε τέλος στην κυριαρχία του Διαβόλου και κατ’ επέκταση στον θάνατο. Η Παναγία μας είναι η πύλη, διά της οποίας οι πιστοί γινόμαστε κοινωνοί του Θεού, είναι η διασώζουσα και μεσιτεύουσα για το ανθρώπινο γένος.

Με τη ζωή Της αλλά και με την Κοίμησή Της η Υπεραγία Θεοτόκος έγινε η αιτία να ανοίξει για εμάς η πύλη του Παραδείσου, προσφέροντάς μας μια ακόμα θεία απόδειξη.

Πως, όταν κατορθώσουμε στα μέτρα τής προσωπικής αδυναμίας να ενωθούμε με την όντως ζωή, δηλαδή με τον ίδιο τον Θεό, τότε όχι μόνο γινόμαστε μέτοχοι της ζωής, όχι μόνο δεν πρόκειται να γευτούμε τον πνευματικό θάνατο, αλλά και αυτή η σωματική νέκρωση αποτελεί σημείο θριάμβου και όχι λύπης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, καλώντας τους πιστούς να εισέλθουν στη ζωή της ταπείνωσης, της αγάπης και της καρτερίας, σύμφωνα με το παράδειγμα της ίδιας της Παναγίας μας.
Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου


Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.