Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων», σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι η εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας.

Η θεσμοθέτηση του εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Σώματος, Αστυνόμος Β΄ Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κουρτέσης μαζί με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη – Ταξίαρχο Νεκτάριο Κιούλο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Παρέστησαν ακόμη, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.

Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί, Υπαρχηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων καθώς και Ενώσεων και Συλλόγων Αποστράτων νομού Αττικής, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, καθώς και λοιπό αστυνομικό προσωπικό.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή και υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«… Οι εν αποστρατεία συνάδελφοι με την εμπειρία και την υπηρεσιακή τους διαδρομή καθοδηγούν το εν ενεργεία προσωπικό και αποκαλύπτουν τη σημαίνουσα αξία της ιστορικής επαγγελματικής μνήμης. Θεμέλιος λίθος συνιστά η παράδοση του Σώματος, που χαράσσεται σε μια πορεία που έχει αρχίσει στο παρελθόν και χρειάζεται να τη συνεχίσουμε με ορθό βηματισμό στο μέλλον. Μια τέτοια προσπάθεια είναι δυνατόν να μας κάνει να αισθανθούμε τη συνέχεια της ιστορικής μας κουλτούρας, η οποία με τη σειρά της χαρακτηρίζει βαθύτερες αξίες και αρετές του αστυνομικού θεσμού.

Υπευθυνότητα, συνέπεια και αυταπάρνηση χαρακτήριζαν την πορεία της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων στοιχεία που συνεχίζουν έως σήμερα να περιγράφουν τον ύψιστοσκοπό της επιχειρησιακής και επιτελικής αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλοι εμείς στοχεύουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές της δικής σας επιτυχημένης διαδρομής, η οποία φωτίζεται από το προσωπικό και επαγγελματικό σας ήθος, τις αξίες και την αξιόλογη προσωπικότητά σας.

Η συνένωση, λοιπόν, του χθες, του σήμερα και του αύριο έχει επιτευχθεί από τη θέση των θεμέλιων λίθων από εσάς, τους απόστρατους αστυνομικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, και την προβολή του δικού μας συνολικού έργου κοινωνικής προσφοράς για προστασία και ασφάλεια. Εμείς είμαστε εδώ, παρόντες να δώσουμε με τη διατήρηση της συνέχειας, αξία και αντίκρισμα σε ό,τι μας έχετε προσφέρει εσείς, οι «υπηρεσιακοί μας πρόγονοι».

…Ο συγκερασμός των εννοιών της πολιτιστικής συνέχειας, της μνήμης, της ανάμνησης και των ηθικών προτύπων του παρελθόντος, αναδεικνύουν σε εμάς σήμερα την αξία του παρελθόντος και της εμπειρίας των προκατόχων μας συναδέλφων. Για την προσφορά αυτή των αποστράτων στην κοινωνία, στους πολίτες και στην Πολιτεία:

-Οφείλουμε ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ

-Οφείλουμε να μην ξεχνάμε, αλλά να σεβόμαστε και να στηρίζουμε.

-Οφείλουμε να αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές και αναγνώριση.

Ως Αρχηγός του Σώματος καλώ κάθε αστυνομικό να διαφυλάττει την πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη, που έχει κληροδοτηθεί από τους απόστρατους συναδέλφους στην Αστυνομική Οικογένεια, και να την χρησιμοποιεί ως πυξίδα ζωής προσωπικής και επαγγελματικής. Ας είμαστε οι θεματοφύλακες της συνέχειας, λειτουργώντας με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό για τη διαφύλαξη του αγαθού της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη … »

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Χριστακόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Με διάλειμμα ενός έτους λόγω πανδημίας, οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας διοργανώνουν και συμμετέχουν στην αποψινή γιορτή μας. Αυτή η γιορτή έχει μία ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς τους απόστρατους.

Γίνεται μπροστά στα γραφεία που με μία γενναία απόφασή του ο νυν Αρχηγός, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης έδωσε σάρκα και οστά σε ένα διαχρονικό αίτημα των αποστράτων, να έχουν τα γραφεία τους μέσα στον ιστορικό και συμβολικό αυτό χώρο. Είναι πολύ σωστή η ρήση σας, κύριε Αρχηγέ, ότι τα γραφεία αυτά θα γίνουν εργαστήρι στοχασμού και κοινής δράσης εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών.

Παράλληλα όμως ως Πρόεδρος των 70 χιλιάδων αποστράτων σωμάτων ασφαλείας, δηλώνω ότι θα γίνουν και ορμητήριο αγώνων προκειμένου να ανακτήσουμε τα χαμένα μας και να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας. Είναι δυσάρεστο και ταυτόχρονα ευχάριστο το γεγονός ότι φύγαμε από την Ελληνική Αστυνομία, το σώμα μας έφυγε, η καρδιά μας έμεινε. Για αυτό παραμένουμε συνοδοιπόροι σε μία λεωφόρο αρχών αξιών και ιδανικών. Γιατί για σας και για μας, αρχές και αξίες όπως η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός, η κοινωνική προσφορά, αλλά και ιδανικά όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η προσφορά στον Πολίτη αλλά και υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα μας, των οποίων εμείς, οι απόστρατοι, λέμε υγιή πατριωτισμό, σε αντίθεση με το λαϊκισμό και τον εθνικισμό μας επιτρέπουν να δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον.

Είμαστε συμπαραστάτες μέσα στην κοινωνία, στην ανάδειξη του κοινωνικού σας ρόλου. Μπαίνουμε μπροστά σε οποιαδήποτε συλλογικότητα κοιτάει να μειώσει την προσφορά σας ή να δημιουργήσει προβλήματα. Είμαστε θεματοφύλακες, όπως προανέφερα αυτών των αρχών και των αξιών …»

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων, επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικού Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Παπαευθυμίου, στην ομιλία του ανέφερε:

«Ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων θα ήθελα με την σημερινή ευκαιρία να συγχαρώ εκ μέρους των μελών μας την Ελληνική Αστυνομία για την πρόσφατη επιτυχία της να εξιχνιάσει το αποτρόπαιο έγκλημα των Γλυκών Νερών, επιτυχία που ανακούφισε όλη την ελληνική κοινωνία, ενίσχυσε το κύρος του σώματος και αναπτέρωσε το ηθικό των στελεχών του.

Αξίζει επίσης να συγχαρούμε την Ελληνική Αστυνομία για την τεράστια συμβολή της στην επιτυχία των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και να ανταποκριθεί με θαυμαστή επάρκεια στις πρωτόγνωρες σε είδος και έκταση ανάγκη της εφαρμογής των προληπτικών μέτρων που είχαν ληφθεί και παρά τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος και τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι αστυνομικοί μας, οι οποίοι αξίζουν την αναγνώριση και τον σεβασμό μας.

Πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι η αστυνομία επιτέλεσε και ένα ακόμα άθλο στις αρχές της πανδημίας. Κατάφερε να αποτρέψει την οργανωμένη και ενορχηστρωμένη από την γείτονα μαζική εισβολή μεταναστών στη χώρα μας από τον Έβρο, με την αστραπιαία και αποφασιστική αντίδρασή της που κατέπληξε τους πάντες. Η τεράστια επιτυχία της στο ρόλο αυτό εξύψωσε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων αλλά και τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη και ταπείνωσε την υπερφύαλη έπαρση των γειτόνων μας.

Αξίζουν, λοιπόν, τα συγχαρητήριά μας, όλοι οι αστυνομικοί από τον πρώτο έως τον τελευταίο, για την τεράστια προσφορά τους, οι επιτυχίες τους μας έδειξαν την αξία τους, αλλά και την σπουδαιότητα της αποστολής τους και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνούμε…

…Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλάι της, να παρακολουθούμε με αγωνία τις προσπάθειές της να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, να καμαρώνουμε για τις επιτυχίες της, που είναι πολλές και σημαντικές, και να αγανακτούμε και να οργιζόμαστε για τις άδικες πολλές φορές επιθέσεις που δέχεται…

…Παρά ταύτα εμείς εξακολουθούμε να παραμένουμε ρομαντικοί, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι το χρέος της πολιτείας προς τους συνταξιούχους εξαντλείται με τη σημερινή γιορτή. Ότι το χρέος της Πολιτείας με τους συνταξιούχους εξαντλείται σήμερα, εκτιμούμε τη σημασία και το συμβολισμό της και προσπαθούμε να συντηρήσουμε τις ελπίδες μας ότι η Πολιτεία θα δείξει κάποτε και έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και την αξιοποίηση των προτάσεών μας, γι’ αυτό άλλωστε είμαστε εδώ και κάνουμε τις σχετικές επισημάνσεις μας …»

Ακολούθως ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Είναι μια ξεχωριστή μέρα σήμερα διότι η Πολιτεία και επίσημα τιμά την προσφορά των αποστράτων στον τομέα της εθνικής ασφάλειας της Χώρας για πάρα πάρα πολλά χρόνια και αναγνωρίζει το υψηλό αίσθημα ευθύνης και δέους που διέπει το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς την εκτέλεση του καθήκοντός του.

Οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν από πλευράς θερμοκρασίας αλλά και γενικότερα covid επιτρέψτε μου να είμαι πάρα πολύ σύντομος, δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω, εξάλλου οι προλαλήσαντες αναφέρθηκαν σχεδόν σε όλα τα θέματα, θα ήθελα όμως ειλικρινά να τονίσω ότι υπάρχει ενδιαφέρον ουσιαστικό τόσο από πλευράς Πολιτικής όσο και από πλευράς Φυσικής Ηγεσίας , για επίλυση μιας σειράς προβλημάτων τα οποία χρονίζουν, και το ότι χρονίζουν δείχνουν ότι έχουν και έναν συντελεστή δυσκολίας που από κοινού εργαζόμενοι θα πρέπει να δρομολογήσουμε λύσεις σε μια σειρά από αυτά.

Επειδή όμως η μέρα αυτή έχει ένα ξεχωριστό συμβολισμό, τιμά την προσφορά των αποστράτων στο Σώμα και στην πατρίδα και έχει τη βαριά παρακαταθήκη για τους νεότερους, θα ήθελα να κάνω μία αναφορά και να δώσουμε όλοι μαζί από τις θέσεις που βρισκόμαστε σήμερα ότι πολύ σύντομα, για το θέμα που τονίστηκε πριν, του Πολιτιστικού Κέντρου, του ΠΟΚΕΑ, να πάρει σάρκα και οστά.

Είναι καιρός πλέον το χρόνιο πρόβλημα που το απασχολεί όπως η στέγασή του να λυθεί άμεσα και θα λυθεί, διότι όντως έχουμε ένα έλλειμμα στην ανάλυση και στη μελέτη της ιστορίας και της προσφοράς του Σώματος στον τόπο. Και ο κύριος Αρχηγός με τη συνδρομή και τη βοήθεια και ημών και της Διεύθυνσης Ιστορίας του Σώματος και το Πολιτιστικό Κέντρο, θα ενσκήψει, θα το ενισχύσει και εμείς θα το στηρίξουμε ούτως ώστε του χρόνου τέτοια μέρα, όλοι μαζί να μπορέσουμε να δούμε ένα ουσιαστικό έργο και σ’ αυτό τον τομέα που η παράδοση και η ιστορία του Σώματος, εν πολλοίς είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά το ΠΟΚΕΑ νομίζω θα είναι ο καταλύτης, ο οποίος πραγματικά θα δημιουργήσει μία νέα σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα, με τα πανεπιστήμια, θα ανοίξει δρόμους για μεταπτυχιακά, θα ανοίξει και θα αναδείξει πραγματικά τον πλούσιο και πατριωτικό ρόλο και αγώνες και τις θυσίες σε αίμα που η Ελληνική Αστυνομία υπό τις διάφορες μορφές των Σωμάτων που υπήρξαν στο παρελθόν έχει προσφέρει από συστάσεώς της μέχρι σήμερα και μάλιστα με την ευκαιρία των διακοσίων ετών που διαβάζουμε από την Επανάσταση, θα δρομολογηθεί και με την προσφορά του ΠΟΚΕΑ του Διοικητικού Συμβουλίου που αποτελείται από αξιόλογα πρόσωπα με ιδιαίτερη αγάπη στο Σώμα, θα υπάρξουν και ειδικές αφιερωματικές εκδόσεις, για την, με την ευκαιρία της εορτής της Ελληνικής Αστυνομίας του Αγίου Αρτεμίου όπου και εκεί θα αναδειχθεί πραγματικά ο ιστορικός ρόλος της Αστυνομίας.

Ευχαριστώ πολύ, χρόνια πολλά σε όλους »

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.