Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Μάχης στη Γέφυρα των Παπάδων του Νέστου Ποταμού τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Τοποτηρητή της χηρευούσης Μητροπόλεως Δράμας, την Κυριακή 15 Μαΐου.

Πρόκειται για την 78η επέτειο της Μάχης των Παπάδων, που διεξήχθη τον Μάιο του 1944 μεταξύ των ΕΑΟ-ΕΣΕΑ και του βουλγαρικού τακτικού στρατού.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο πρόεδρος της Ε.Α.Ο. – Ε.Σ.Ε.Α., Νίκος Γεωργιάδης, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ αποδόθηκε και τιμητικό μετάλλιο στον Ιωάννη Αμανατίδη για τη συμμετοχή του στην Μάχη, το οποίο παρέλαβε η εγγονή του, Ελένη Αμανατίδου (φωτο), εθελόντρια του ΕΕΣ Δράμας.

Στον χώρο του μνημείου πεσόντων της γέφυρας των Παπάδων του Νέστου Ποταμού (35ο χλμ. Δράμας – Σιδηρονέρου), όπου και τιμήθηκε η 78η επέτειος της Μάχης (στη Γέφυρα των Παπάδων), παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας, κ. Πατακάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δράμας και πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Δήμου Δράμας και πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Δράμας κ. Δεμερτζής, η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, κα. Παπαδοπούλου και εκπρόσωποι αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών.

Την εκδήλωση, διοργάνωσαν η Ε.Α.Ο. – Ε.Σ.Ε.Α., η Π.Ε. Δράμας, ο Δήμος Δράμας και το Τοπικό Διαμέρισμα Σιδηρονέρου.

Η μάχη της γέφυρας Παπάδων διεξήχθη μεταξύ 7 και 10 Μαΐου του 1944 ανάμεσα στις ελληνικές εθνικιστικές αντιστασιακές δυνάμεις και τα βουλγαρικά στρατεύματα Κατοχής, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην μάχη έχασαν τη ζωή τους οχτώ Έλληνες και είκοσι οχτώ τραυματίστηκαν.

Οι μεγάλες απώλειες των Βουλγάρων, όμως, (πάνω από 150 νεκροί και τραυματίες) είχαν σαν αποτέλεσμα τα σκληρά αντίποινα σε βάρος των Ελλήνων αμάχων, των χωριών της περιοχής του Νομού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.