Με σεβασμό και τιμή στους εκατοντάδες σφαγιασθέντες υπό των Τούρκων χριστιανούς εορτάσθηκε φέτος η 196η Επέτειος του Ολοκαυτώματος του Σπηλαίου της Μιλάτου, που επισφραγίστηκε με την ηρωική έξοδό τους από το σπήλαιο, τον Φεβρουάριο του 1823. Εξ αφορμής του γεγονότος αυτού, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Θωμά, που ευρίσκεται εντός του μαρτυρικού σπηλαίου, όπου και φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων αδελφών μας.

Προ της απολύσεως, ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης σχετικώς με τις λατρευτικές εκδηλώσεις για την 53η Επέτειο από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου, στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά τα Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου. Μπορείτε να διαβάσετε την Συνοδική Εγκύκλιο, πατώντας εδώ.

Εν συνεχεία, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων των χριστιανών που έχασαν την ζωή τους, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στους κατακτητές, υπερασπιζόμενοι έτσι την ελευθερία της πατρίδος μας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια φιλόλογος κ. Αικατερίνη Μάμου, η οποία με εύστοχο και περιγραφικό τρόπο ανεφέρθη στα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εντός του Σπηλαίου περίπου δύο αιώνες πριν και υπεγράμμισε το αναγκαίον του παραδειγματισμού μας από την θυσία των προγόνων μας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εγχώριους φορείς εμπρός από το οστεοφυλάκιο των πεσόντων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.