Με ίδια έκταση αλλά υψηλότερη αξία δικαιωµάτων, ο αγρότης Β «κερδίζει» 15%. Αντίστοιχη εικόνα ισχύει και για όσους έχουν έκταση 100 στρέµµατα. Ωστόσο, ακόµη πιο µειωµένη θα είναι η ενίσχυση για αγρότες µε εκτάσεις 400 στρεµµάτων. Αυτό είναι και το νόηµα της αναδιανεµητικής, µεταφορά ενισχύσεων από τις µεγαλύτερες προς τις µικρότερες εκµεταλλεύσεις.

Παράδειγµα µε έξι αγρότες: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

∆ύο αγρότες έχουν από 50 στρέµµατα έκαστος, δύο από 100 και δύο από 400. Σε κάθε ζευγάρι ο ένας έχει δικαιώµατα αξίας 40 ευρώ το στρέµµα και ο άλλος 20 ευρώ το στρέµµα. Για κάθε εκµετάλλευση περικόπτεται το 10% της ενίσχυσης για να µπει στον κουµπαρά της αναδιανεµητικής.

Μετά ο κουµπαράς αυτός, ξαναµοιράζεται στις ίδιες εκτάσεις, ως ένα φιξ ποσό ανά στρέµµα. Όπως φαίνεται από το παράδειγµα (βλ. πίνακα), µε ένα ποσό 10 ευρώ το στρέµµα αναδιανοµής, ο αγρότης µε τη χαµηλότερη αξία δικαιωµάτων και τη µικρότερη έκταση, «κερδίζει» 40% συν στην ενίσχυσή του ακόµα και µετά την περικοπή λόγω της δηµιουργίας του κουµπαρά. Ακόµα και µε 5 ευρώ το στρέµµα ποσό, θα έβγαινε επωφεληµένος.

Όσους βρεθούν στο ξεκίνηµα της νέας ΚΑΠ µε δικαιώµατα χαµηλής αξίας και εκµεταλλεύσεις κοντά στα 50 στρέµµατα, αναµένεται να βοηθήσει κυρίως η αναδιανεµητική ενίσχυση, ώστε να ισοφαριστεί έως ένα βαθµό η ζηµιά από την κατάργηση του πρασινίσµατος και τη µείωση της αξίας δικαιωµάτων, που θα κόψουν το τσεκ σχεδόν στο µισό.

Σύµφωνα µε τα µέχρι σήµερα δεδοµένα, το κονδύλι αναδιανοµής για τους Έλληνες αγρότες υπολογίζεται στα 170 εκατ. ευρώ, µε δικαιούχους όλους όσοι λαµβάνουν βασική ενίσχυση. Εδώ, µπορεί να µπουν και τυχόν άλλες προϋποθέσεις (π.χ όρος για κατ’ επάγγελµα αγρότη), κάτι το οποίο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο. Για να καταλάβει κάποιος πώς λειτουργεί η αναδιανοµή πρέπει να τονιστεί πρώτα το εξής:

Η αναδιανεµητική δίνεται σε έναν φιξ αριθµό στρεµµάτων ανά εκµετάλλευση και οπωσδήποτε σε εκτάσεις που καλύπτονται από δικαιώµατα. Συνήθως, ο αριθµός αυτός ορίζεται µε βάση τον µέσο όρο του µεγέθους των αγροτικών εκτάσεων. Στην Ελλάδα, αυτό το νούµερο αντιστοιχεί σε 50 στρέµµατα περίπου. Οπότε για παράδειγµα αγρότης µε 100 στρέµµατα θα λάβει συµπληρωµατικό πριµ µόνο για 50 στρέµµατα κ.ο.κ. Μένει να φανεί λοιπόν, το νούµερο που θα επιλέξει η χώρα µας κι αν αυτό θα διαφέρει ανά περιφέρεια ενίσχυσης (αροτραίες, δενδρώδεις, βοσκοτόπια) που είναι και το πιο πιθανό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.