Οξύμωρα πράγματα συμβαίνουν στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό. Από τη μία βγήκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και «τα έσουρε» στους Τούρκους απαιτώντας δημόσια, παρουσία του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, να σταματήσει άμεσα η παράνομη κατοχή της μισής νήσου..

Από την άλλη, συγκεκριμένα πρόσωπα της ομογένειας, τον κατηγόρησαν για αφωνία και πως «δεν τόλμησε να πει κουβέντα». Γιατί «την πέφτουν» κατηγορώντας τον ως «τουρκόσπορο», «πράκτορα των Τούρκων» και… «νεροκουβαλητή των συμφερόντων του Ερντογάν».

Έμαθα, λοιπόν, μια άλλη διάσταση που έχει να κάνει με τον πολιτικό «έλεγχο» της ομογένειας. Διότι έρχονται και εθνικές εκλογές και, μην ξεχνάμε, η Ορθοδοξία έχει ρόλο στην ομογένεια σε Αμερική, Αυστραλία και Μ. Βρετανία.

Η πολεμική που ασκούν στον Ελπιδοφόρο είναι έντονη με σκοπό, λένε κάποιοι, να μειώσουν την επιρροή του στην ομογένεια ως «άνθρωπο των Τούρκων». Bέβαια, αυτοί που ξέρουν τον Ελπιδοφόρο από διάκο του Οικουμενικού Πατριάρχη (και πνευματικού του πατέρα) απορούν. Ένα πρόσωπο που ως παιδί ξεριζώθηκε κι αυτός από το Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης κι έφυγε οικογενειακώς ως πρόσφυγας στην Ελλάδα.

Ως ηγούμενος της Χάλκης και μητροπολίτης Προύσης, μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έκαναν διεθνώς γνωστό το πρόβλημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Πόλη.

Σήμερα, ο Ελπιδοφόρος από Αμερική και ο Πατριάρχης από το Φανάρι είναι σε ανοικτή γραμμή για όλα τα θέματα και κυρίως για να γίνει η Αγία Σοφιά και πάλι Μουσείο. Παρ’ όλα αυτά σε επίπεδο ομογένειας συγκεκριμένοι κύκλοι επιμένουν. Τον κατηγορούν πως «δεν χάνει πρόσκληση» όταν τον καλούν οι Τούρκοι ή πως «δεν αντιδρά όσο θα έπρεπε».

Για να είμαι ειλικρινής, ούτε από τον προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο ή τους άλλους αρχιερείς που υπηρετούν σε υψηλές θέσεις ανά τον κόσμο είδα να έχουν βγει απέναντι στον Ερντογάν. Ο Ελπιδοφόρος λέει και κάτι, συχνά πυκνά.

Πρόσωπα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έμαθα, έπεσαν από τα σύννεφα όταν κυκλοφορούσαν σε μηνύματα στα social media και σε whats app -μετά το δείπνο που παρέθεσαν οι Ελληνοκυπριακές ομογενειακές οργανώσεις- και κατηγορούσαν τον Ελπιδοφόρο ότι δεν έκανε καμία αναφορά στην εισβολή των Τούρκων και την κατοχή και μίλησε γενικά και αόριστα για «ενότητα».

Παρότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ξεκάθαρα: «Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να επιτύχουμε τον δίκαιο σκοπό μας, την απελευθέρωση της Κύπρου μας».

Πολιτικό παρασκήνιο
Μαθαίνω πως αυτός που φέρεται ως το κέντρο που έχει βάλει “στο μάτι” τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο λέγεται Έντι Ζεμενίδης και συστήνεται ως «εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοαμερικάνικης Ηγεσίας».

Δεν ξέρω πόσα μέλη έχει αυτό το κλαμπ. Στο facebook μαζεύει καμιά δεκαριά like πάντως κάθε ανάρτηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει όμως «άκρες».

Πρόσφατα βραβεύτηκε από τον Πρωθυπουργό «για την προσφορά του στην ομογένεια» και πολλοί θεωρούν σίγουρη την ένταξή του από τον Κ. Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ως υποψήφιο με τη ΝΔ.

Διότι, λένε, «παίζει στα δάχτυλα» την ομογένεια και άρα ένας Αρχιεπίσκοπος με μειωμένη επιρροή θα ήταν προτιμότερος, αν το δει κανείς πολιτικά.

Γιατί, όπως λένε και στο χωριό, στην… Πενσιλβάνια, «είναι πολλές οι ψήφοι της ομογένειας»…

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.