Η πορεία του 1965 του κορυφαίου ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Δρ. Martin Luther King Jr. στο Selma της Αλαμπάμα ήταν ένα σημείο καμπής στην αμερικανική ιστορία. Ήταν επίσης μια στιγμή ορόσημο για τη συμμετοχή Ελλήνομερικανών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη δημιουργία των σύγχρονων ΗΠΑ.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τα πολιτικά δικαιώματα, βάδισε μαζί του και ο Αρχιεπίσκοπος Βόρειας και Νότιας Αμερικής Ιακώβου, θέτοντας την Ελληνορθόδοξη πίστη στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης εποχής για την αμερικανική κοινωνία.

Ο Αρχιπίσκοπος Ιάκωβος, ο οποίος είχε βιώσει θρησκευτική καταπίεση ως παιδί, ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και υποστήριξε τον σκοπό του Κίνγκ.

Έγινε ο μόνος ηγέτης της εκκλησίας που είχε το θάρρος να περπατήσει μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά τη διάσημη πορεία στο Selma.

Σε αντίθεση με άλλους ηγέτες της εκκλησίας, ο Έλληνας Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος ήρθε μαζί με τον Βασιλιά στη Σελμά, όπου οι διαδηλωτές πολιτικών δικαιωμάτων διαδήλωσαν ενάντια στον διαχωρισμό και για ίσα δικαιώματα ψήφου.

Το 1965, τέτοιες ενέργειες δεν ήταν κοινές και σίγουρα δεν προστατεύονταν. «Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε απειλειθεί», λέει ένας στενός βοηθός και φίλος του Αρχιεπισκόπου, «αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε να κάνει πίσω».

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος πέθανε το 2005, η σύζυγος του Κίνγκ – Κορέτα Σκοτ ​​Κινγκ – είπε: «Σε μια εποχή που πολλοί από τους πιο εξέχοντες κληρικούς του έθνους ήταν σιωπηλοί, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος υποστήριξε με θάρρος το Κίνημα Ελευθερίας μας και βάδισε μαζί με τον σύζυγό μου και συνέχισε να υποστηρίζει το κίνημα κατά της φτώχειας, του ρατσισμού και της βίας σε όλη του τη ζωή. ”

Το εξώφυλλο του περιοδικού LIFE της 26ης Μαρτίου 1965 σηματοδότησε αυτήν την ιστορική στιγμή, δείχνοντας έναν τρομερό εμφάνιση Ιάκωβο που στέκεται στα δεξιά. (Όλο το περιοδικό είναι διαδικτυακό και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.)

Οι New York Times ανέφεραν: «Το εντυπωσιακό εξώφυλλο του περιοδικού Time που έδειξε τον Δρ Κινγκ δίπλα-δίπλα με τον μαύρο ντυμένο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο σηματοδότησε μια νέα παρουσία Ελληνοαμερικανών και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην αμερικανική ζωή».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος με τον Δρ Martin Luther King

Πριν από την πορεία στο Σελμά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964. Όταν τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, είχε αναφωνήσει: «Δόξα στον Υψιστο! Είθε αυτό να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για όλη την ανθρωπότητα, μια εποχή που ο λόγος του Θεού χαρτογραφεί και καθοδηγεί τη ζωή μας. ”

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.