Γράφει ο Δημήτριος Βεντούρης-εκπρόσωπος του συνδέσμου των απανταχού Κιμωλίων

‘’Ανάμεσα στις εικόνες οι πιο σπουδαίες είναι οι Παναγιές. Η παλιότερη βρίσκεται στη μεγάλη ενοριακή εκκλησία. Είναι Οδηγήτρια μεγάλη κι ασημωμένη, μαύρη στο πρόσωπο και τα χέρια όπως οι ουλές οι παλιές. Η τέχνη της δείχνει πως ήρθε από πάνω.

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου των απανταχού Κιμωλίων στο ΕΚΚΛΗΣΙΑonline για τον αυριανό εορτασμό προς τιμήν της Παναγίας Οδηγήτριας

Από την πόλη ή τη Θεσσαλονίκη. Έχω την ιδέα πως είναι μια από τις πιο παλιές Παναγιές που βρίσκουνται στην Ελλάδα. Κι από τις πιο ασυνήθιστες.’’ Έτσι χαρακτήρισε ο Κόντογλου την εφέστια εικόνα της Κιμώλου.

Εντυπωσιάστηκε από την τέχνη και την μοναδικότητα της και με οδηγό όχι μόνο την μαστοριά αλλά και την πίστη του ξανασχεδίασε την εικόνα χωρίς χρώματα, αποτυπώνοντας μόνο με μελάνι τα χαρακτηριστικά του προσώπου της Παναγίας που δύσκολα διακρίνονται στην πρωτότυπη εικονογράφηση.

Μια πραγματικά σπάνια και ξεχωριστή εικόνα της Παλαιολόγιας περιόδου (15ος αιώνας)

Αναφερόμαστε σε μια κατά κυριολεξία ‘’φανερωμένη’’ εικόνα της Παναγίας που το χάρτινο πρωτότυπο της βρίσκεται σήμερα στο Βυζαντινό μουσείο στο οποίο οι απόγονοι του χάρισαν το αρχείο του αγιογράφου.

Μια ελάχιστου μεγέθους απεικόνιση που υπάρχει στα Κιμωλιακά που αφηγούνται την ιστορία του νησιού μας ήταν η άκρη του κουβαριού. Χρειάστηκε πραγματικά μεγάλη έρευνα μέχρι να μας φανερωθεί μιας σπάνιας αγιογραφικής και συμβολικής αξίας εικόνα που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος αγιογράφος 90 χρόνια πριν.

Ευλογία πραγματική για το νησί μας η επάνοδος της εικόνας στην Κίμωλο φέτος που συμπληρώνονται 150 χρόνια από την θεμελίωση του μητροπολιτικού μας ναού, που αρχιτεκτονικά αποτελεί ακριβές αντίγραφο του μητροπολιτικού ναού Αθηνών.

Η είσοδος-επάνοδος της εικόνας ανήμερα της εορτής των Εισοδίων που όλη η Κίμωλος γιορτάζει την Παναγία μας την Οδηγήτρια στον ναό σύμβολο του νησιού μας και μαζί μ’ αυτό στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας και την ιστορία του νησιού μας αποτελεί πραγματικά μοναδικό γεγονός.

Γι αυτό προσκαλούμε όσους την ευλαβούνται να προσευχηθούν, να προσκυνήσουν και να γιορτάσουν μαζί μας την χάρη της στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στον Πειραιά που εδώ και δεκάδες χρόνια η παροικία των Κιμωλίων πανηγυρίζει την μεγάλη γιορτή μας.”

Η πρωτότυπη εικόνα της Οδηγήτριας:

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου των απανταχού Κιμωλίων στο ΕΚΚΛΗΣΙΑonline για τον αυριανό εορτασμό προς τιμήν της Παναγίας Οδηγήτριας

Η ανακοίνωση του Δ.Σ του Συνδέσμου Απανταχού Κιμωλίων:

Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Κιμωλίων η Οδηγήτρια σας καλεί να πάρετε μέρος στον ετήσιο εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου προς τιμήν της προστάτιδας της Κιμώλου Παναγίας Οδηγήτριας που θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας του Πειραιά στις 20 και 21 Νοεμβρίου.

Ο εορτασμός συμπίπτει με μια ξεχωριστή επέτειο καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την θεμελίωση του Μητροπολιτικού Ναού της Κιμώλου που τιμάται στο όνομα της προστάτιδας του νησιού Θεοτόκου Οδηγήτριας..

Στο πλαίσιο αυτής της επετείου ζητήσαμε από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και μας παραδόθηκε σε φωτογραφία υψηλής ανάλυσης αντίγραφο σχεδίου εικονογραφημένου από τον κορυφαίο αγιογράφο Φώτη Κόντογλου.

Πρόθεση του αγιογράφου ήταν η ανάδειξη των χαρακτηριστικών του προσώπου της Παναγιάς μας που στην εικόνα της παλαιολόγιας περιόδου είναι μαύρα και δυσδιάκριτα.

Το ευλογημένο χέρι του Κόντογλου διαμόρφωσε ένα μοναδικό αποτέλεσμα κι ένα λατρευτικό εικόνισμα που τίθεται για πρώτη φορά σε προσκύνηση και από ‘δω και πέρα θα τιμάται και θρησκευτικά τόσο στην Κίμωλο όσο και στον Πειραιά ευλογώντας κάθε πιστό..

Ο πανηγυρικός εσπερινός της παραμονής θα ξεκινήσει την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 6:00μμ και στην Θεία Λειτουργία το πρωί της επόμενης μέρας. ‘Οσοι πιστοί προσέλθετε.

Με εκτίμηση το Δ.Σ του Συνδέσμου Απανταχού Κιμωλίων

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.