Μία επίσκεψη με ιδιαίτερη συμβολική σημασία, που αναδεικνύει έτι περαιτέρω την πανάρχαια φιλία των δύο κρατών, Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι αυτή που πραγματοποίησε στις 21 Ιουλίου ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, επικεφαλής πλειάδας Υπουργών της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Εφαρμόζοντας στην πράξη την επιθυμία του Αιγύπτιου ηγέτη Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερο τη μοναδική αυτή περιοχή, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προπύργια της Ορθοδοξίας σε όλον τον κόσμο, ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός έγινε θερμά δεκτός από τους μοναχούς της Ιεράς Μονής, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι όπου κυματίζουν οι τρεις σημαίες: της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ιεράς Μονής.

Να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι, ευρισκόμενος εντός της Ιεράς Μονής, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ηγούμενο του ιστορικού ελληνορθόδοξου μοναστηριού, τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, ο οποίος βρίσκεται λόγω των περιορισμών που υπήρχαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, στην Αθήνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός ευχαρίστησε θερμά τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό για την προστασία και την φροντίδα που παρέχει η Αίγυπτος και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι για το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει η χώρα στην αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων και επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός χαιρέτησε έναν προς έναν τους μοναχούς της Ιεράς Μονής, εκ μέρους των οποίων τον καλωσόρισε επίσημα ο Σκευοφύλακας της Μονής π. Μιχαήλ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες ολόκληρης της Μοναστικής Αδελφότητας.

Στο καθολικό της Μονής αλλά και το Σκευοφυλάκιο, ξενάγησαν τον κ. Μαντμπούλι και την αντιπροσωπεία του τόσο ο π. Μιχαήλ όσο και – στην αραβική γλώσσα – ο Σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Σινά, κ. Αντώνης Καζαμίας.

Ενώ, οι μοναχοί της Μονής προσέφεραν στον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό Μουστάφα Μαντμπούλι ένα πιστό αντίγραφο του ακτιναμέ, του εγγράφου που φέρει στο κάτω μέρος του κειμένου το αποτύπωμα της παλάμης του Μωάμεθ και προστατεύει τη Μονή από τους κατακτητές.

Επίσης, ο Σκευοφύλακας π. Μιχαήλ προσέφερε στον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Μονής εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι όπως τονίστηκε κατά τις συνομιλίες των Σιναϊτών μοναχών με την υψηλή αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, προωθείται με πολύ γοργούς ρυθμούς η επέκταση του αεροδρομίου της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, έτσι ώστε μέχρι τον επόμενο χρόνο να μπορεί να καλωσορίσει μεγάλα αεροσκάφη τσάρτερ που να φέρνουν ταξιδιώτες και προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Μάλιστα, με αφορμή την επιθυμία του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι να αναδείξει την όλη περιοχή με το μοναστήρι και την πόλη της Αγίας Αικατερίνης, ο Σύμβουλος της Ιεράς Μονής κ. Αντώνης Καζαμίας πρότεινε στον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό να υπάρξει στενή συνεργασία των αρχών με την Ιερά Μονή, έτσι ώστε και η ομώνυμη πόλη να αναδείξει έτι περαιτέρω τη φυσική και ιστορική – πολιτιστική ομορφιά της, για την προσέλκυση όλο και περισσότερων επισκεπτών, τουριστών και προσκυνητών.

Τέλος, ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός έδωσε εντολές στους Υπουργούς της κυβέρνησής του να προωθήσουν τα αναπτυξιακά έργα στην ευρύτερη περιοχή της ελληνορθόδοξης μονής του Σινά, δείχνοντας άλλη μία φορά την αμέριστη φροντίδα της Αιγύπτου στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.