Επικριτικός με την Εκκλησία της Ρωσίας εμφανίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, επισημαίνοντας, ότι είναι παρακινδυνευμένο να ταυτίζεται πολιτικά με καθεστώτα, που φέρνουν τον πόλεμο σε ένα κράτος και σε μια ελεύθερη πατρίδα. Τόνισε δε ότι ο θρησκευτικός διχασμός είναι χειρότερος και προηγείται κάθε άλλου και αυτό συνέβη και στο πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή σήμερα, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ρωτήθηκε για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η τοπική εκκλησία να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Ειδικότερα ανέφερε: «Η Ακαδημία παρενέβη με θεολογικό και εκκλησιαστικό λόγο, γιατί είναι αδιανόητο σήμερα να υπάρχει αυτή η διένεξη ανάμεσα σε ομοδόξους και κυρίως όταν δυστυχώς φαίνεται μία Εκκλησία να αναλαμβάνει ευθύνες και να ταυτίζεται με πολιτικά καθεστώτα που φέρνουν τον πόλεμο σε ένα κράτος και σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός θα φωτίσει να διευθετηθούν τα θέματα το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει και αυτή η ρήξη, που δυστυχώς προηγήθηκε. Πολλές φορές προηγείται ο εκκλησιαστικός διχασμός και ο θρησκευτικός κι έπειτα ο εθνικός. Ας ελπίσουμε ότι στην Ελλάδα και στην πατρίδα μας δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα.

Ακόμα και το Μικρασιατικό είχε δυστυχώς παρόμοιες εμπειρίες εκκλησιαστικού διχασμού, γι’ αυτό και μιλάω πάντοτε για την ενότητα, γιατί όποιος διαβάζει ιστορία ξέρει τις συνέπειες που έχει οποιοσδήποτε διχασμός και μάλιστα ο θρησκευτικός που είναι ο πιο φανατικός», τόνισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο βοήθειας προς τον Ουκρανικό λαό ή και την πιθανότητα φιλοξενίας προσφύγων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος σημείωσε πως ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» έχει ήδη ξεκινήσει τη συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού το οποίο και δίδεται όταν ζητείται.

«Υπήρχε έτοιμο υλικό και δίδεται άμεσα εφόσον ζητείται, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όσους έχουν την ευθύνη από την Αθήνα για να συγκεντρωθεί κι άλλο υλικό, είμαστε και σε πλήρη συνεννόηση και με την Ιερά Σύνοδο που έχει ζητήσει απ’ όλες τις Μητροπόλεις να θέσουν στη διάθεσή της χώρους φιλοξενίας και νομίζω ότι ξεκινούν όλα και θα εξελιχθούν μέρα με την ημέρα», ανέφερε.

Τέλος ανέφερε, ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών είναι το πρώτο ίδρυμα που ήρθε σε επαφή με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας την Αυτοκέφαλη, που αναγνωρίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, βρίσκεται σε διαρκή διαδικτυακή επαφή με φοιτητές και θεολόγους, που είχαν φιλοξενηθεί στο παρελθόν και είναι έτοιμη να υποδεχτεί ανθρώπους και από αυτή την πλευρά, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.