Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, 18 Απριλίου 2021, η οποία είναι αφιερωμένη στην Οσία Μαρία την Αιγύπτια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, τηρουμένων των πρωτόκολλων υγείας λόγω της παρατεταμένης πανδημίας που ζούμε εδώ και ένα χρόνο. Κατά τη Θεία Λειτουργία συμπαραστάθηκαν του Επισκόπου, ο Πρωτ. Ιωάννης Uliniuc και οι Διάκονοι π. Θεόδωρος Πιτταράς και π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τα οποία ακούσαμε στο τέλος του ευαγγελικού αναγνώσματος: «ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν» (Μαρκ. ι΄ 45). Αυτά τα λόγια είναι το άλφα και το ωμέγα της ζωής του Χριστού επί της γης, αλλά και της ζωής του κάθε μαθητή Αυτού, μέσα στους αιώνες και έως της συντελείας του αιώνος, του παρόντος κόσμου.

Ο Επίσκοπος Γρηγόριος είπε χαρακτηριστικά: «Οσονούπω ολοκληρώνονται οι εβδομήντα ημέρες του Τριωδίου, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισσαίου έως το Μεγάλο Σάββατο, όταν βλέπουμε τον Αρχηγό της ζωής και του θανάτου τον Ιησού Χριστό, οικειοθελώς και «αυτεπάγγελτα» να προσφέρεται θυσία «λύτρον αντι πολλών». Ο Χριστός βιώνει την άκρα ταπείνωση, «καὶ κλίνας τὴν κεφαλὴν παρέδωκε τὸ πνεῦμα» (Ιω. ιθ΄ 30), και κηρύσσει τριήμερον ανάσταση στον Άδη, πλημμυρίζοντας τα πάντα – και τα επουράνια και τα επίγεια και τα καταχθόνια – με το Φως της Αναστάσεως. Τόνισε ο Θεοφιλέστατος ότι δεν πρόκειται για αρπαγή του πνεύματός Του, αλλά για οικειοθελή και αυτεπάγγελτο παράδοσή του: «καὶ κλίνας τὴν κεφαλὴν παρέδωκε τὸ πνεῦμα» (Ιω. ιθ΄ 30).

Κατέληξε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, εξηγώντας ότι με τον αποψινό (σ.σ. Κυριακή) κατανυκτικό Εσπερινό καλούμαστε να εισέλθουμε στην τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής. Το Σάββατο του Λαζάρου αρχίζει ένα καινούργιο κεφάλαιο μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Καλούμαστε όλοι, με προσευχή, άσκηση, νηστεία και αξιοποίηση όλων των αγιαστικών πράξεων της Εκκλησίας, να ετοιμαστούμε, κυριολεκτικά να «ξεσηκωθούμε από τη ραθυμία» και να προσκυνήσουμε τον αληθινό Τριαδικό Θεό. Αν ο κάθε άνθρωπος από την κατασκευή του έχει κάτι από τον Θεό επειδή «ἐξ ἑνὸς αἵματος πᾶν γένος ἀνθρώπων», τότε τι θα πούμε εμείς που είμαστε βαπτισμένοι και μυρωμένοι και μάς αποκαλύφθηκαν τα θαυμάσια του Θεού; Σταθερό παράδειγμα ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Θεάνθρωπος Λυτρωτής, «ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου», ο οποίος, «οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν» (Μαρκ. ι΄ 45).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν Εορτές και Μνημόσυνα, μεταξύ αυτών και του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Χαράλαμπου Πεττεμερίδη και των μελών του ομώνυμου Σωματείου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.