Το Πάσχα του 2020 πέρασε... Ο ιερωμένος μέσα από την ερμηνεία των ιερών κανόνων ουσιαστικά χαρακτηρίζεται διδάσκαλος.

Έχει την ευθύνη για το ποίμνιο του και πρέπει να μεριμνά γι’αυτό.
Πρόκειται συνεπώς για λειτούργημα παιδαγωγικό.

Για τον ιερωμένο οι κανόνες περί παραμέλησης ποιμαντικού έργου πρέπει να αποτελούν μέσο, για την δική του αυτοβελτίωση αλλά και για την περαιτέρω καλλιέργεια των ευγενών δράσεων του.
(ΝΗ Αποστολικός Κανών)

Άλλωστε το λειτούργημα του κληρικού της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της κλήσεως και της αποστολής του, έχει Θεία προέλευση και Ιερό σκοπό.

Η εξουσία του κατανοείτε μέσα σε καθαρά πνευματικά και εκκλησιολογικά πλαίσια και αυτός που ηγείται και εμπνέει το λαό για κάθε έργο αγαθό καθώς επίσης να διαμορφώνει την κατά Χριστό παιδεία των πιστών και την ενότητα όλων μέσα στον χώρο της Εκκλησίας.

Αυτή η διδασκαλία αλλάζει με την ασυνεννοησία και την κατ’ οικονομία εναλλακτική λύση.
Μαζί της διαταράσσεται και η ενότητα μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, καθώς επέρχεται διχασμός κληρικών και λαικών.

Ορθώς στην απόδοση της εορτής Του Πάσχα, η λειτουργία είναι ίδια με αυτή της κύριας ημέρας και έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.
Αδιανόητο όμως και δυστυχώς καθόλου ευφιές και ευρηματικό η προσθήκη του “Δεύτε λάβετε Φως” και η πρόσκληση πολλών Μητροπόλεων στο μεταγενέστερο εορτασμό της ακολουθίας Της Αναστάσεως.

Οι αντιδράσεις πολλές και οι προσδοκίες πως θα καλυφθεί το πνευματικό κενό και το θρησκευτικό συναίσθημα κατόπιν εορτής,πέφτουν στο κενό.

Δυστυχώς για όλους μας, ο Θεός επέτρεψε να ζήσουμε αυτή την δοκιμασία και οι επιλογές μας για λύσεις στα λειτουργικά μας καθήκοντα έδειχναν μονόδρομο.
Τούτη την ύστατη ώρα, που ίσως ο πιστός και ευσεβής Χριστιανός έχει ακόμα μέσα του την ελπίδα και την αγωνία για τους κληρικούς του, περιμένει απο εμάς όχι λύσεις ευκαιριακές αλλά ούτε και να του “χρυσώσουμε το χάπι”.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή, που ίσως έχουμε την μια και μοναδική ευκαιρία ,να πέσουμε στα γόνατα μπροστά στον ευσεβή λαό Του Κυρίου και να ζητήσουμε ειλικρινή συγχώρεση για την στάση μας αυτή εξηγώντας τους με Χριστιανική αλήθεια και ανθρωπιά τις δυσκολίες και τους λόγους που μας έφτασαν εδώ.
Τόσα χρόνια διδάσκουμε και κηρύττουμε την μετάνοια, προτρέποντας τους πιστούς προς αυτή δεικνύωντας τους έτσι το εισιτήριο για την συγχώρεση.
Ας δείξουμε τώρα εμείς οι κληρικοί μετάνοια και ας σηκώσουμε στους ώμους μας το όποιο φορτίο αναλάβαμε μαζί με τις αποφάσεις που πήραμε.
Το έλεος και την συγχώρεση ο πιστός Χριστιανός το έχει δείξει στο παρελθόν σε θέματα που ο κλήρος δίχαζε την θρησκευτική του συνείδηση.

Έτσι και τώρα θα πράξει, γιατί ο λαός Του Θεού γίνεται παράδειγμα ακόμα και για εμάς τους διδάσκοντες.
Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία ζητώντας ειλικρινή συγχώρεση χωρίς εναλλακτικές, διπλωματικές και πρόχειρες λύσεις.
Η Ανάσταση Του Κυρίου και το Άγιο Πάσχα πέρασαν στις 19 Απριλίου του 2020.
Τώρα θα γιορτάσουμε την απόδοση της Αγίας και μεγάλης αυτής εορτής την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.

Ο Χριστός Αναστήθηκε το Μεγάλο Σάββατο με Δόξα και Τιμή.
Ας μην τον Σταυρώσουμε με μια τελετή στη θέση της Τελετής.

Το Άγιο Πάσχα πέρασε…Προσευχόμεθα να ζήσουμε το Επόμενο! +ο Αθηνών Παρθένιος-Του Πατρώου Ορθοδόξου Εορτολογίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (6 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.