ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ – Χαιρετίζω το 2ο Φόρουμ Επιχειρηματικότητας Καστοριάς και εύχομαι στους διοργανωτές του καλή επιτυχία και γόνιμη τελεσφορία.

Η Καστοριά, κατά κοινή ομολογία, έχει μεγάλο πλούτο φυσικό, πολιτιστικό, ιστορικό, και συνεπώς πολλές ευκαιρίες για τους ανθρώπους της να εργασθούν και να προοδεύσουν.

Συγχρόνως διαθέτει και καλό ανθρώπινο δυναμικό, με ποικίλα χαρίσματα.

Γι᾽ αυτό και μοιάζει αδικαιολόγητη η εγκατάλειψη της Επαρχίας μας από τους ανθρώπους της και κυρίως από τους νέους.

Προφανώς το Συνέδριό σας έχει σκοπό να δώσει απαντήσεις σε αυτήν την μεγάλη αντίθεση, δηλαδή του ποικίλου και μεγάλου πλούτου της Καστοριάς από την μια μεριά και της εγκατάλειψής της από την άλλη.

Όσον αφορά την Εκκλησία, έχω τονίσει πολλές φορές ότι ο Εκκλησιαστικός-πολιτιστικός πλούτος της περιοχής είναι πολύ μεγάλος και αν γίνει γνωστός και προσβάσιμος στο πλατύ κοινό, η πόλη και η επαρχία της θα ωφεληθεί τα μέγιστα και θα φθάσει άλλες παρόμοιες πόλεις στην επισκεψιμότητα καθ᾽ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Έχουμε, ως Μητρόπολη, αρκετές σκέψεις στο θέμα αυτό, που ευελπιστούμε να εφαρμοσθούν.

Όσον αφορά τα άμεσα μέτρα, στην πρόσφατη σύσκεψη των τοπικών παραγόντων για το Πάσχα στην Βυζαντινή Καστοριά, τόνισα και πρότεινα, μεταξύ άλλων, δύο απαραίτητα εφαρμόσιμα μέτρα που θα αυξήσουν άμεσα την επισκεψιμότητα στην παλαιά πόλη της Καστοριάς.

Το πρώτο είναι η εξασφάλιση από τον Δήμο σε συνεργασία με την Τροχαία της διεύλευσης των λεωφορείων από την οδό Μητροπόλεως στην Ομόνοια, όπου θα αφήνουν τους επισκέπτες· στην Ομόνοια και σε άλλα 2-3 κεντρικά σημεία της άνω παλαιάς πόλης, όπως στο Μουσείο και στην περιοχή του Γυμνασίου Γερμανού Καραβαγγέλη.

Και ήδη χαιρετίζουμε την έναρξη της συνεργασίας των δύο ως άνω φορέων για την πραγματοποίηση αυτού του πρώτου βήματος.

Και το δεύτερο είναι η εξασφάλιση ξεναγών ή εθελοντών για την φύλαξη των Ιερών Ναών – Μνημείων.

Πέραν των δύο αυτών μέτρων, εννοείται ότι χρειάζονται και άλλα, στην προοπτική της ενημέρωσης των επισκεπτών και προβολής της Βυζαντινής Καστοριάς.

Άλλα μέτρα θα είναι βραχυπρόθεσμα, όπως η διαφημηστική προβολή και η διαμόρφωση προγραμμάτων περιήγησης, και άλλα μέτρα θα είναι μακροπρόθεσμα, όπως η πολεοδομική αποσυμπίεση των μνημείων, δηλαδή η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου τους και η σύνδεση μεταξύ τους.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας για το καλό της ευλογημένης Επαρχίας μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.