Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα εορτάσει για πρώτη φορά τη μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.
Ήδη ο επιχώριος ιεράρχης κ. Συμεών σε όλες τις επισκέψεις που πραγματοποιεί σε ιερές μονές αλλά και στην ευλογία της αγιοβασιλόπιτας που κάνει σε τοπικούς φορείς απευθύνει πρόσκληση προκειμένου να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Η επίσημη υπογραφή της αγιοκατάταξης έγινε στο Φανάρι κατά την αρχή της Ινδίκτου την 1 Σεπτεμβρίου 2022.

Στην υπογραφή της Συνοδικής Πράξης Αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, παρέστησαν οι Mητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Φθιώτιδος Συμεών αλλά και αρχιερείς από όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι και παρέστη στην τελετή υπογραφής της αγιοκατάταξης του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτη, στον Πατριαρχικό Ναό. Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος παραβρέθηκε στην υπογραφή της αγιοκατατάξης. Σε μήνυμά του ανήρτησε: «Ο Άγιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης υπήρξε κληρικός της Μητροπόλεως Φθιώτιδας και αδελφός της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Η μνήμη αλλά και οι εμπειρίες για τη διακονία, την αγάπη και την συμπαράσταση που απλόχερα έδινε στους ανθρώπους, είναι η ζωντανή μαρτυρία που συγκροτεί την αντίληψη που υπάρχει για το βίο του».

Υπενθιμίζεται ότι το Φανάρι είχε προχωρήσει στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στις 14 Ιουνίου καθώς είχε κατατάξει στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον μακαριστό Ιερομόναχο Βησσαρίωνα (Κορκολιάκον), από την Ι. Μονή Αγάθωνος της Μητρόπολης Φθιώτιδος, ύστερα από συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η κατάταξη του Αγίου έγινε με βάση σχετική έκθεση της Κανονικής Επιτροπής.

Ο Άγιος Βησσαρίων (Κορκολιάκος) ο Αγαθωνίτης, γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το έτος 1908, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Στα 18 του χρόνια πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με πνευματικούς ανθρώπους και αποφάσισε να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Βησσαρίων. Έπειτα χειροτονήθηκε Διάκονος, Ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Εν έτει 1935, κι έπειτα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Καρδίτσας Ιεζεκιήλ, ο π. Βησσαρίων πήγε στην Καρδίτσα, για να αφοσιωθεί στο έργο της διακονίας.

Οδηγός του ήταν η φιλανθρωπία. Ακόμα και λίγο πρινκοιμηθεί, ο Όσιος Βησσαρίων ρωτούσε από το κρεβάτι του πόνου στο νοσοκομείο Σωτηρία για τα παιδιά, τους φτωχούς, για την Εκκλησία και τα προβλήματα της κοινωνίας.Μετά την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο ο π. Βησσαρίων έφυγε από την Καρδίτσα. Ήδη Αρχιμανδρίτης με πολύχρονο ασκητικό βίο και πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο, πήγε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος μετά το 1955.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη πήγαινε στα Νοσοκομεία της Λαμίας, έβλεπε τους ασθενείς, τους παρηγορούσε και τους εξομολογούσε. Ο π. Βησσαρίων εξομολογούσε και τα παιδιά στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Λαμίας και ήταν ο πνευματικός τους. Εξομολογούσε τα παιδιά και στο τέλος πάντοτε τους έβαζε “κάτι” στο χέρι, για να τα ενισχύσει.

Ο π. Βησσαρίων όσα μάζευε τα μοίραζε σε δύο “σακιά”. Ένα σακί έφερνε στο Μοναστήρι για τις ανάγκες του, καθώς τότε λειτουργούσε εδώ η Γεωργοτεχνική Σχολή και η Ιερά Μονή φιλοξενούσε 82 άπορα παιδιά. Όσα περιείχε το άλλο “σακί” τα μοίραζε κατευθείαν στους φτωχούς. Ο Όσιος Βησσαρίων κοιμήθηκε στις 22 Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Σωτηρία από πνευμονικό οίδημα.
Η σορός του μεταφέρθηκε στο Μονή Αγάθωνος, αλλά εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο και τελικά κηδεύτηκε στα Βαπτιστήρια. Όταν έπειτα από χρόνια έγινε η εκταφή του λόγω καθίζησης στην ανατολική πλευρά του Μοναστηριού, το φέρετρό του βρέθηκε σε άριστη κατάσταση. Οι μοναχοί το μετέφεραν στο κοιμητήριο για να αφαιρέσουν τα οστά του γέροντα, αλλά όταν άνοιξαν το καπάκι είδαν με έκπληξη ότι το σώμα του ήταν άφθαρτο. Το άφθαρτο σώμα του Γέροντα μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας για να προστατεύεται και έκτοτε εκεί βρίσκεται προς προσκύνηση από χιλιάδες πιστούς.

Το πρόγραμμα του πρώτου εορτασμού

Με την μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματος τις βραδινές ώρες της 18ης Ιανουαρίου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, ξεκίνησαν οι εορτασμοί για τον Όσιο Βησσαρίωνα.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου για τις λατρευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Λαμία με αφορμή τον πρώτο εορτασμό του Οσίου μετά την Αγιοκατάταξή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος το Σάββατο 21 Ιανουαρίου και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 θα μεταβεί στη Λαμία, προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος για τον πρώτο εορτασμό του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

12:00 μ.μ.: Άφιξη του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στην πλατεία Πάρκου Λαμίας. Πάνδημη υποδοχή υπό των Αγίων Αρχιερέων, σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, των πολιτικών, στρατιωτικών, εκπαιδευτικών Αρχών, μαθητών και μαθητριών, μελών συλλόγων και φορέων.
Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος εκ της πλατείας Πάρκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
13:00 μ.μ.: Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Δοξολογία, ενώπιον του Ιερού Σκηνώματος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)
15:00 μ.μ.: Ιερά Παράκληση του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, στην οποία θα ψάλουν χοροί Μοναζουσών από τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
17:00 μ.μ.: Ιερά Παράκληση του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, στην οποία θα ψάλουν γυναικείοι χοροί του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός».
19:00 μ.μ.: Ιερά Παράκληση του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, στην οποία θα ψάλουν χοροί μαθητών του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.
21:00 μ.μ.: Ιερά Πολυαρχιερατική Παννυχίδα, όπου θα ψαλούν τα Εγκώμια του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου ενώπιον του Ιερού Σκηνώματος.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

07:00 π.μ.: Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο Οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, υπό Πρεσβυ­τέρων, αποφοίτων της Σχολής.
10:00 π.μ.: Παρουσίαση των Πρακτικών της 1ης Πανελλήνιας Ημερίδας Ιστορίας και Αρχειονομίας της εν Ελλάδι Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, η οποία διεξήχθη στις 26 Νοεμβρίου 2016 στη Λαμία.
12:00 μ.μ.: Τελετή Ονοματοδοσίας του Σχολείου σε Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας “Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης”, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄.
18:00 μ.μ.: Μέγας Αρχιεπισκοπικός και Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ενώπιον του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄.
(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

07:00 π.μ.: Όρθρος και Αρχιεπισκοπικό και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.