Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος-Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης. Στην παρουσίαση της έκδοσης του τόμου του Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)», παραβρέθηκε την Πέμπτη το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία αρκετών Αρχιερέων, πολιτικών, βουλευτών, καλλιτεχνών, κληρικών και λαϊκών, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό και τόνισε ότι «ο Γέροντας Ιωσήφ ο νεώτερος υπήρξε ένα άξιο πνευματικό τέκνο του μακαρίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού. Τον μιμήθηκε στους ασκητικούς αγώνες της υπακοής, της νηστείας, της φιλοπονίας, της προσευχής, της ταπεινώσεως και με την ευχή του απέκτησε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, και ειδικά αυτό της θεολογίας.

Άμοιρος της θύραθεν παιδείας έγραψε 16 βιβλία, εφάμιλλα των συγγραμμάτων των φιλοκαλικών Πατέρων. Ο Γέροντας έζησε για 72 χρόνια την μοναχική ζωή, απέκτησε μεγάλη πείρα στην πνευματική ζωή και κατά κοινή ομολογία συγκαταλεγόταν στην χορεία των συγχρόνων οσιακών μορφών του Αγίου Όρους μαζί με τον Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, τον Άγιο Παΐσιο, τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «ο Γέροντας παρέλαβε μία ερειπωμένη Μονή Βατοπαιδίου και την κατέστησε υπόδειγμα κοινοβίου και καύχημα για όλη την Ορθοδοξία σε μία εποχή πνευματικής ξηρασίας».

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ επεσήμανε ότι «δεν τιμούμε μόνο έναν ενάρετο Μόναχο είναι και τιμή στην ησυχαστική ζωή. Ιδιαίτερα στην εποχή μας έχουμε ανάγκη σε αυτού του είδους την ζωή. Ήταν ένας Άγιος άνθρωπος, ένα παράδειγμα για όλους μας.Τον είχα γνωρίσει και είχαμε συνεργαστεί. Από αυτόν το άνθρωπο κράτησα τα πάντα μέσα μου γιατί από έναν πνευματικό κρατάς τα πάντα».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, επίσης, ο Αρχιμ. Χρυσόστομος, Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, καθώς και ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και ο συγγραφέας του τόμου Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Η παρουσίαση του τόμου θα πραγματοποιηθεί από τον π. Χρυσόστομο Παπαδάκη, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου έψαλε ύμνους προς τιμή του αειμνήστου Γέροντος.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκυμανταίρ «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)» με θέμα το πρόσωπο, τη ζωή και τη διδασκαλία του Γέροντος.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Μέγαρο Μουσικής για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Μέγαρο Μουσικής για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Μέγαρο Μουσικής για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Μέγαρο Μουσικής για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Μέγαρο Μουσικής για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.