Στο πλαίσιο της ειρηνικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος μετέβη την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό και την περί αυτόν αδελφότητα.

«Η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», δήλωσε στο περιθώριο της επίσκεψης ο Μακαριώτατος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος είπε για την αφορμή της επίσκεψής του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι «σύμφωνα με το ορθόδοξο έθος μετά την εκλογή του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας κάνει τις ειρηνικές του επισκέψεις στις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
01:05

Σημείωσε ότι «καθηκόντως ήρθαμε στην Πρωτόθρονη Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, να ομολογήσουμε και την κοινή μας πίστη και να συντονιστούμε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως προς τα θέματα, τα οποία ταλανίζουν την ανθρωπότητα και την επίλυσή τους».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «είναι μεγάλη η συγκίνησή μας, γιατί ζούμε την ιστορία πάνω στα ίδια τα αποτυπώματά της και παρακολουθούμε τις ταλαιπωρίες του γένους μας εδώ που συνέβησαν».

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος, «σήμερα ιδιαίτερη είναι η συγκίνησή μας γιατί βρισκόμαστε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που για 52 τώρα χρόνια είναι κλειστή και παρακαλέσαμε και παρακαλούμε τον Θεό να φωτίσει αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την άδεια επαναλειτουργίας της Σχολής».

Έθεσε περαιτέρω το ερώτημα, «μια Θεολογική Σχολή είναι κίνδυνος για μια χώρα ή μια κοινωνία;», για να δηλώσει ότι «είναι αλλότρια τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις που επιδιώκονται για το κλείσιμο της Σχολής». Γι αυτό, είπε, «και νομίζω ότι ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να εξασκήσει κάποια πίεση για να επαναλειτουργήσει η Σχολή».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε τη Σχολή απαραίτητη για την αυτοδύναμη εκκλησία και αυτό «για να δίνει την πνοή της στους θεολόγους της και να δίνει κατευθύνσεις για το ήθος της. Πόσο μάλλον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έχει την ευθύνη για όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Πρέπει να δώσει το στίγμα του σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο».

Γι αυτό, τόνισε, και είναι απαραίτητη αυτή η Θεολογική Σχολή. Κι ακόμα, πρόσθεσε, «μια Σχολή γίνεται πόλος για να αρχίσουν συζητήσεις θεολογικές και να μετατεθεί έτσι και το ενδιαφέρον του κόσμου και προς κοινωνικά, θεολογικά, εκκλησιαστικά θέματα».

Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος στη συνέχεια, «η Εκκλησία της Κύπρου πάντα στέκεται με σεβασμό απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και πάντα ευγνωμονεί για τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη βοήθεια που της είχε δώσει σε δύσκολες περιστάσεις».

Συνεχίζοντας επί του θέματος είπε πως «δεν θα ξεχάσουμε το 1947 όταν ήρθε εξαρχία και βοήθησε να γίνει εκλογή και των Αρχιεπισκόπων Λεοντίου και Μακαρίου Β αλλά και των Μητροπολιτών για να μπορέσει έτσι να ανασυσταθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου».

Πριν μερικά χρόνια, σημείωσε, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκάλεσε Σύνοδο με την οποία τιμητικά απομακρύνθηκε ο τότε Αρχιεπίσκοπος λόγω ασθενείας για να μπορέσει να γίνει η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου. Παρόλο που δεν είμαστε μήτηρ και θυγατήρ εκκλησία, δεν πήραμε το Αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά νιώθουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μήτηρ εκκλησία, είναι η μήτηρ όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.