ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ

Τον αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του νέου σπουδαστικού έτους 2022-2023 τέλεσε, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος Β΄.

Στην προσφώνησή του προς τους παρισταμένους, ο Αρχιεπίσκοπος , εξέφρασε τον έπαινο και την ευχαριστία του προς τον Διευθυντή και τους Καθηγητές της Σχολής, που με το έργο τους και τα χαρίσματά τους, προσφέρουν πολύτιμους καρπούς στην Εκκλησία.

Αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία της ψαλτικής τέχνης, η οποία, όπως είπε, “δεν είναι μια τέχνη απλή, αλλά μια τέχνη αναγωγική, πνευματική και αγιαστική. Μια τέχνη που το κύριο έργο της είναι να καλλιεργεί το εκκλησιαστικό ήθος και να παράγει ορθόδοξο πολιτισμό, γεμίζοντας την ψυχή μας και οδηγώντας μας στο δρόμο του Θεού”. Τόνισε την αγάπη του για την Σχολή” και δήλωσε πως “είναι βασική προτεραιότητα του έργου του η στήριξη, η πρόοδος και η εξέλιξη της”.

Συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής, τον Αντιπρόεδρο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, π. Μεθόδιο Βερνιδάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, και προς τον Γραμματέα του Ε.Μ.Ι. π. Γεώργιο Γεράκη, για το έργο τους και την σημαντική προσφορά τους.

Αναφέρθηκε επίσης στους ιδρυτές της Σχολής και στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κρήτης κ. Ειρηναίο, που επί σειρά ετών εργάστηκαν για την ευόδωση του έργου της Σχολής.

Στη συνέχεια, αντιφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής, κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης. Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, τις ευχές και την αγάπη του. Επεσήμανε πως το έργο της Σχολής είναι κυρίως έργο εκκλησιαστικό. Για αυτό και μέριμνα των διδασκόντων, δεν είναι μόνο η διδασκαλία του ύφους αλλά και η μετάδοση του αληθούς εκκλησιαστικού ήθους.

Η τελετή έκλεισε με τον χαιρετισμό του Διευθυντού της Σχολής, Μουσικολογιωτάτου κ. Αντωνίου Πλαΐτη, Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε., ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο τον Β΄ για την αγάπη του, την στήριξή του και τους πατρικούς του λόγους.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Διοικούσα Επιτροπή, τους Καθηγητές και τα στελέχη της Σχολής, για την πολύτιμη προσφορά τους. Παρότρυνε τους σπουδαστές να μην περιορίσουν την εκμάθηση της εκκλησιαστικής μουσικής μόνο μέσα στα πλαίσια της Σχολής, αλλά, συμπληρωματικά με τα μαθήματά τους, να μετέχουν όσο περισσότερο μπορούν και στις ακολουθίες των Ενοριών, ώστε πάνω στο αναλόγιο, μέσα στην ζωντανή λατρεία της Εκκλησίας, να αποκτήσουν ψαλτική εμπειρία, βιώματα και ακούσματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αναπτύξουν την τέχνη τους και να αποκτήσουν ψαλτική ωριμότητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πλαισιώθηκε από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Μεθόδιο Βερνιδάκη και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Κουνάλη.

Παρέστησαν επίσης, ο Γραμματέας του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Γεράκης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Νικάκης, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Αντώνιος Πλαΐτης, Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, οι Καθηγητές, Δάσκαλοι και συνεργάτες της Σχολής, καθώς και πολλοί σπουδαστές και φίλοι της Σχολής.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.