ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας παραχώρησε στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος. Μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αλλαγές που θα κάνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Εκκλησία της Κρήτης και για άλλα πολλά ζητήματα.

Σεβασμιώτατε πως έχουν κυλήσει οι πρώτες εβδομάδες μετά την ενθρόνισή σας;

Μετά την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικ Πατριαρχείου να με καταστήσει Αρχιεπίσκοπο Κρήτης εις διαδοχή του υπέροχου Προκατόχου μου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου ο οποίος διαμένει στην Αρχιεπισκοπή και εγώ μαζί του έχω την ευλογία να παίρνω καθημερινά πολλά και ίσως λέει περισσότερα με τη σιωπή του και την Αγία Υπομονή του από ό,τι έλεγε πρωτύτερα. Δόξα τω Θεώ που τον έχουμε εδώ μαζί μας όσο εκείνος θα θέλει για να μας δίνει την ευχή του και να μας στηρίζει με την αγάπη του.

Η ενημέρωση μου ακόμη συνεχίζεται για τα ζητήματα που απασχολούν τους κληρικούς, τα μοναστήρια, την διοίκηση της Εκκλησίας μας, είχαμε και τα συνοδικά μας καθήκοντα για πολλά θέματα αλλά και για την πλήρωση της Μητροπόλεως Ρεθύμνης. Με πνεύμα ενότητος και ομοψυχίας εκλέξαμε τον διάδοχό μου και σε λίγο θα ενθρονίσουμε και για μένα είναι πολύ συγκινησιακά φορτισμένη αυτή η ατμόσφαιρα των ημερών καθώς καλούμαι να παραδώσω την σκυτάλη μιας τοπικής Εκκλησίας που αγάπησα και με αγάπησε για 12 ολόκληρα χρόνια με εξαιρετικούς κληρικούς.

Ο σπουδαίος νέος Μητροπολίτης Πρόδρομος καλείται να συνεχίσει μέσα και από το έργα που επί δικής μας εποχής φτιάχτηκαν και να αυξήσει τους πνευματικούς μας καρπούς.

Είμαι στο στάδιο αναζήτησης αξίων συνεργατών εκ των υπαρχόντων βεβαίως που θα στελεχώσουν όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής διακονίας. Δόξα τω Θεώ που υπάρχουν και καλοί κληρικοί που θέλουν να αναλάβουν δράση και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά την ενθρόνιση του Αγίου Ρεθύμνης θα προβώ σε κάποιες αντικαταστάσεις κάποιων προσώπων εκεί που πρέπει για να γίνεται το έργο της Εκκλησίας πιο αποδοτικό, πιο σύγχρονο, όπως θέλει πρωτίστως ο Θεός χωρίς τίποτε ιδιοτελές για όλους εμάς που τη διακονούμε.

Πως βλέπετε το ζήτημα του κορονοιού;

Ευελπιστώ, όπως ευελπιστούσα και πάντα και όπως έλεγα ας κάνουμε όλοι κουράγιο και ό,τι μας λένε οι επιστήμονες. Νομίζω βλεπουμε όλοι τα καλά αποτελέσματα και κάποιοι που φρονούσαν διαφορετικά, το σκέφτονται ή θα το σκεφτούν. Εμείς από την αρχή συνταχθήκαμε με την ορθή τοποθέτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και της δικής μας επαρχιακής Συνόδου αλλά και εγώ πολλές φορές είχα τονίσει την ανάγκη να ακούμε τους ειδικούς φυσικά χωρίς κανέναν εξαναγκασμό. Όλοι είναι παιδιά της Εκκλησίας, δεν επιβάλουμε απόψεις.

Πως βλέπετε τον πόλεμο στην Ουκρανία, τι επιπτώσεις θα έχει στην Εκκλησία στην Ουκρανία και στην Ορθοδοξία γενικότερα;

Η Ιερα μας Σύνοδος τοποθετήθηκε και συμβαδίζει με τις τοποθετήσεις κάθε Εκκλησίας, κάθε Ορθόδοξου και κάθε Χριστιανού που βλέπει να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του κάτι που δεν έχει έλεος, ένα ΓΙΑΤΙ ανεβαίνει στα χείλη όλων μας. Το χαρακτήρισα πολλές φορές ως αδελφοκτονία, μου θυμίζει τον Κάιν και τον Άβελ, δεν είναι δυνατόν χριστιανός να εξεγείρεται εις βάρος χριστιανού και αν θέλει αυτή η χώρα να λέγεται χριστιανική πρέπει πάραυτα να σταματήσει αυτήν την ανελέητη σφαγή που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.

Δεν μπορείς να είσαι χριστιανός και να κάνεις τον σταυρό σου και να δολοφονείς, να εκπατρίζεις οικογένειες, παιδιά, να βλέπουμε όλα αυτά να τα κάνει ένα ΄΄χριστιανικό΄΄ χέρι. Είναι μεγάλο σκάνδαλο και πρέπει να μετανοήσουν οι πρωτέργιοι όλου αυτού του θέματος και να καταλάβουν πως μόνο χριστιανικό δεν είναι αυτό που κάνουν.

Σεβασμιώτατε όπως όλα δείχνουν ενδέχεται να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου και ουσιαστικά ο τρόπος εκλογής Αρχιεπισκόπου κάτι που έχει φέρει αντιδράσεις στην Κύπρο, πως το βλέπετε;

Η Κύπρος είναι μια ανεξάρτητη Εκκλησία και παραμένει εδώ και πολλους αιώνες, έχει κάθε δικαίωμα να ρυθμίζει τα του Οίκου της και μακάρι να γίνεται πάντα το καλύτερο για Εκείνη.

Ένα μήνυμα Σεβασμιώτατε και την Ευχή σας για όλον τον κόσμο

Για να επικρατήσει η Ειρήνη στον κόσμο πρέπει να αρχίσει από μέσα μας και αυτό δεν είναι δικό μου μήνυμα είναι του Ευαγγελίου.

Να ειρηνεύσουν οι υπάρξεις μας για να ειρηνεύσει ο κόσμος.

Ο Χριστός μας θέλει να του μοιάσουμε και να είμαστε ειρηνικοί.

Καθένας που επιβουλεύεται την ειρήνη, πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του μήπως τελικά δεν την έχει αυτήν την ειρήνη του Χριστού μέσα του.

Να σταματήσουμε να βιάζουμε το περιβάλλον , τις επιπτώσεις τις βλέπουμε κάθε μέρα με την κλιματική αλλαγή, να σώσουμε για να σωθούμε.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.