Συμπληρώνονται σήμερα πενήντα τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα που αποτέλεσε ορόσημο για την πορεία συμφιλίωσης της ευρύτερης Αυστραλιανής κοινότητας με τους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας. Σημαντικός σταθμός αυτής της πορείας ήταν η ιστορική απόφαση της 3ης Ιουνίου 1992, δια της οποίας το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας δικαίωσε τον Eddie Koiki Mabo, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα γης των Αβορίγινων και των κατοίκων των Νήσων Torres Strait.

Οχτώ χρόνια αργότερα, δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί, αυτόχθονες και μη, διέσχισαν από κοινού τη γέφυρα Harbour Bridge του Σύδνεϋ και σηματοδότησαν ένα ακόμα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός, με κατεύθυνση πάντα προς την πολυπόθητη συμφιλίωση.

Είναι αυτονόητο ότι προς την ίδια κατεύθυνση, με μικρά ή μεγαλύτερα βήματα, εξακολουθούμε να οδεύουμε όλοι μας. Όμως η Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης, η οποία μόλις ξεκίνησε, αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να εντείνουμε αυτόν τον βηματισμό μας και να μειώσουμε δραστικά τις αποστάσεις που μας χωρίζουν.

Ας αδράξουμε την ευκαιρία. Ας πορευτούμε στην Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης με διάθεση να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε.

Να γνωρίσουμε κάθε πτυχή της ιστορίας του αυστραλιανού έθνους, με έμφαση στην ιστορία των Πρώτων Κατοίκων. Κι ύστερα, να γνωριστούμε. Να έρθουμε πιο κοντά, να μάθουμε ο ένας για τον άλλο, να μοιραστούμε αγωνίες, προσδοκίες και οράματα.

Όσο οι αποστάσεις θα μειώνονται κι όσο θα ξεθωριάζουν οι διαχωριστικές γραμμές, τόσο περισσότερο η έννοια της συμφιλίωσης θα μετατρέπεται σε ζώσα εμπειρία μέσα στην αυστραλιανή κοινωνία.

Ας γίνουν οι ημέρες αυτές, το δημιουργικό μας εφαλτήριο!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.