Αισιόδοξος αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος σε χθεσινή συνέντευξη του στην Σερβική εφημερίδα “Politika”, προκαλώντας ωστόσο ερωτηματικά δεδομένης της πρόσφατης ξεκάθαρης απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων με το όνομα «Αχρίδος».

Ερωτηθείς αν είναι αποδεκτό από την πλευρά της «Μακεδονικής Εκκλησίας» -όπως την αποκαλεί ο δημοσιογράφος- το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» με το οποίο έχει αναγνωριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλώνει ότι γνωρίζει την ευαισθησία που υπάρχει στον Ελληνόφωνο Ορθόδοξο κόσμο αναφορικά με το ζήτημα.

«Δεν θα τους ζητήσουμε να μας αποκαλούν με ένα όνομα που δεν τους αρέσει», σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος και προσθέτει:

«Εφόσον είμαστε οι κληρονόμοι της περίφημης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, το να μας προσφωνούν με αυτό το όνομα από την πλευρά τους δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι οι αδελφοί αρχιερείς και γενικά ο πιστός λαός του Ελληνόφωνου Ορθόδοξου κόσμου θα καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε τίποτε άλλο εκτός από “Μακεδόνες”, δηλαδή για εμάς η Εκκλησία μας είναι τόσο “Μακεδονική” όσο και Αχρίδος. Πιθανότατα θα υπάρξουν ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, αλλά η πίστη και η αγάπη μπορούν να μετακινήσουν βουνά. Εάν και οι δύο πλευρές δείξουν ότι ενεργούν με εν Χριστώ αγάπη, θα επιτευχθεί εύκολα συμφωνία μεταξύ των Ελληνόφωνων Εκκλησιών και της δικής μας, της “Μακεδονικής” Εκκλησίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να λάβει Τόμο αυτοκεφαλίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος κάνει αναφορά στο ιστορικό συλλείτουργο που τελέστηκε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι για την εορτή της Πεντηκοστής και εκφράζει την αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

«Με αρκετούς “Μακεδόνες” επισκόπους βρεθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη και τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία με τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στα γενέθλια της Εκκλησίας – στην εορτή της Αγίας Πεντηκοστής. Δεν γνωρίζω πότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε επίσημο έγγραφο για την εγγραφή της τοπικής μας Εκκλησίας στα δίπτυχα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αλλά αφού είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε για λίγες μέρες κοντά στον Πατριάρχη και να δούμε την αγάπη του για την Εκκλησία και την ειλικρινή του επιθυμία να μας βοηθήσει, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Παρακαλούμε τον Ελεήμονα Θεό να μας δώσει λίγη ακόμα υπομονή», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.