Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας-Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος σε τηλεφωνική συνέντευξη με τον «Εθνικό Κήρυκα» περιέγραψε λεπτομερώς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Καλιφόρνια και γενικότερα στις Δυτικές Πολιτείες με τις πυρκαγιές που κατακαίνε τα πάντα, δέντρα, σπίτια, κτίρια, ζώα, οχήματα και δυστυχώς και ανθρώπους αφού αποδεδειγμένα εξήντα έχουν αποτεφρωθεί, ενώ ο αριθμός του αναμένεται να αυξηθεί.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος ξεκίνησε λέγοντας «ευχαριστώ τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ για την επικοινωνία και το ενδιαφέρον, ο ‘Ε.Κ.’ είναι πάντοτε αρωγός σε τέτοιες περιπτώσεις» και τόνισε πως «η κατάσταση όχι μόνο στην Καλιφόρνια αλλά σε ολόκληρη τη Δυτική Ακτή της Αμερικής είναι κατάσταση κινδύνου και τα πράγματα ώρα με την ώρα γίνονται πιο επικίνδυνα».

Είπε πως «οι πυρκαγιές αυτές οι οποίες είναι πάνω από 180 αυτή τη στιγμή από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω στο Ορεγκον, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στην Καλιφόρνια και βγάζουν τεράστιο καπνό ο οποίος μεταφέρεται από τη μια μεριά στην άλλη κι έχει γίνει η ατμόσφαιρα αποπνικτική, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι έχουν πνευμονικά προβλήματα, δεν μπορούν οι άνθρωποι να αναπνεύσουν, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».

Αναφορικά αν έχουν καεί οικίες ομογενών, είπε πως «είχαμε μονάχα τρεις ή τέσσερις οικογένειες οι οποίες έχασαν τα σπίτια τους στη Βόρειο Καλιφόρνια και επίσης δύο σπίτια στο Ορεγκον, συνολικά θα έλεγα έξι ή επτά από τους δικούς μας τους Ελληνορθόδοξους έχασαν τα σπίτια τους και πιθανόν άλλοι τόσοι από τους άλλους Ορθόδοξους».

Συμπλήρωσε πως «ευτυχώς δόξα τω Θεώ δεν είχαμε κανένα θύμα από τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά μέχρι στιγμής τα θύματα ανέρχονται στους 50 με 60 ανθρώπους, αλλά νομίζω ότι θα αυξηθεί ο αριθμός διότι οι Αρχές, και οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες δεν μπορούν να εντοπίσουν πολλούς ανθρώπους, έχουν εξαφανιστεί πολλοί άνθρωποι».

Οταν τον ρωτήσαμε αν έχουν επηρεαστεί Ελληνορθόδοξες κοινότητες, αν τις πλησίασε η φωτιά, υπήρξαν καταστροφές, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε «όχι δεν είχαμε καταστροφές. Στην κοινότητα του Προφήτη Ηλία στο Santa Cruz (Σάντα Κρουζ) και στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Monterey (Μοντερέι) πλησίασε πολύ κοντά η φωτιά αλλά ευτυχώς δεν τις πείραξε. Επίσης, στα δύο Μοναστήρια οι φωτιές πήγαν πολύ κοντά στις παρυφές των βουνών, αλλά δεν τα πείραξε ευτυχώς».

Υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι πιο πολλοί από τους ανθρώπους είναι ο καπνός, η ποιότητα της ατμόσφαιρας. Εχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό επικινδυνότητας που οι Αρχές λένε στους ηλικιωμένους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. Το δικό μας καλοκαίρι εδώ είναι Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και μισός Νοέμβριος είναι τότε που γίνονται οι μεγαλύτερες φωτιές. Κι αυτό γίνεται κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά είναι πρωτοφανές από απόψεως έντασης και έκτασης».

Εξήγησε ότι «είναι δύσκολο να ελεγχθεί διότι είναι πάνω στις βουνοπλαγιές, είναι δυσπρόσιτα μέρη, καίγονται τα δέντρα σαν λαμπάδες, τα έλατα που έχουν ξεραθεί από την ανομβρία, έχουν καταστραφεί ολόκληρα χωριουδάκια και μικρές πόλεις».

Είπε επίσης ότι «έχει επίπτωση και στην κλιματολογική κατάσταση, υπάρχει βεβαίως και η διαφορά ιδεολογιών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών». Συμπλήρωσε πως «ο Θεός μας δίνει αυτή τη στιγμή όπως και με τον κορωνοϊό σημεία και μας λέγει να μετανοήσουμε και να κάνουμε κάτι για τη ζωή μας και τη ζωή της Δημιουργίας».

Στην ερώτηση αν έχει κινητοποιηθεί η Μητρόπολη για να συμπαρασταθεί στους πληγέντες συνανθρώπους μας, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε πως «η Μητρόπολη έχει θεσπίσει ένα ταμείο και αρχίζει και συγκεντρώνει χρήματα για να μπορέσει να βοηθήσει τους πυροπαθείς τόσο τους δικούς μας, όσο και τους υπόλοιπους. Υπάρχει μία εγρήγορση εκ μέρους της Φιλοπτώχου και των κοινοτήτων παρά το γεγονός ότι με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού τα οικονομικά έχουν επιβαρυνθεί. Πάντως, είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις τον κόσμο να θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.