Ο Άγιος Νικήτας είναι ο Προστάτης Άγιος των Εφέδρων Αξιωματικών του στρατού μας ενός θεσμού με τεράστια προσφορά στους εθνικούς αγώνες της πατρίδος και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής οι κατά τόπους Σύνδεσμοι Εφέδρων Αξιωματικών της χώρας διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή. Οι ιδιαίτερες συνθήκες όμως που έχουν επιβληθεί φέτος λόγο της πανδημίας του κορωνοϊου, τροποποιήσαν τους φετινούς εορτασμούς με τη λιτή τέλεση Δοξολογίας στους ναούς.

Στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών τελέστηκε σήμερα το πρωί Δοξολογία για την εορτή του Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών στην οποία παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης ο υφ. Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σε ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης ο κ. Στεφανής γράφει:

«Ο Άγιος Νικήτας να ενισχύει το ηθικό και τη δύναμη των Έφεδρων Αξιωματικών. Μένε ἐν οἷς ἔμαθες. Χρόνια Πολλά!»

Ποιος ήταν ο Άγιος Νικήτας ο Γότθος
Ο Άγιος Νικήτας γεννήθηκε από γονείς ευγενείς και πλουσίους. Από παιδί διδάχτηκε τη χριστιανική πίστη από τον επίσκοπο Θεόφιλο, η οποία τον βοήθησε να διαμορφώσει σταθερή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με σωφροσύνη και υπακοή στο θέλημα του Θεού, όπως βιώνεται μέσα στο Ιερό Ευαγγέλιο και τη ζωή της Εκκλησίας.

Ανέπτυξε πλούσια πνευματική δράση και διάδωσε με πολλή ζήλο και διάκριση τη διδασκαλία του αναστημένου Ιησού Χριστού.

Για τη χριστιανική δράση που ανέπτυξε, συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αθανάσιο, ο οποίος προσπάθησε να τον κάνει να αρνηθεί την πίστη του στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Ο Άγιος Νικήτας δε φοβήθηκε να ομολογήσει ότι ήταν χριστιανός, αφού μέσα του ήταν πεπληρωμένος από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και, με αλαζονεία και εγωϊσμό, διέταξε να τον βασανίσουν με ποικίλους τρόπους, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο. Το σώμα του όμως έμεινε ανέπαφο από τις φλόγες, κι έτσι το πήρε κάποιος χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη, με επίγνωση ότι ο άνθρωπος εξαγιάζεται ως ψυχοσωματική οντότητα, γιατί το σώμα μας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος.

Η αγαθή και ενσυνείδητη διάθεση του ανθρώπου, η διακριτική σχέση με την Εκκλησία και τον κόσμο, καθώς και η θυσιαστική πορεία της επίγειας ζωής του, με αγάπη και κατανόηση προς το συνάνθρωπο, ανταμείβεται από το Θεό με τρόπο θαυμαστό και ωφέλιμο πέρα από τα όρια του πεπερασμένου ανθρώπου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.