Γεράσιμος Ιορδανίτης: Ο Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης είναι Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και μία από τις σημαντικότερες αναχωρητικές μορφές του 5ου αιώνα. Προερχόταν από την Λυκία και συμμετείχε στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο, αφού πρώτα μεταστράφηκε από το Μονοφυσιτισμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 4 Μαρτίου-Τσικνοπέμπτη

Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε περί του βίου του προέρχονται κυρίως από συναξάρια.

Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε στη Λυκία από χριστιανούς γονείς κατά τον 5ο αιώνα. Από νεανική ηλικία ακολούθησε το μοναχισμό, γινόμενος ερημίτης. Το 451 πήγε στους Αγίους Τόπους, ενώ το 455 ίδρυσε κοινοβιακό μοναστήρι στην έρημο του Ιορδάνη.

Το σύστημα του μοναστηριού μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ιδιότυπο για την εποχή καθώς οι έμπειροι μοναχοί ακολουθούσαν τον αναχωρητικό τύπο μοναχισμού, ενώ οι αρχάριοι τον κοινοβιακό. Το τυπικό του μοναστηριού ήταν επίσης ιδιαίτερα αυστηρό αφού οι μοναχοί τηρούσαν ξηροφαγία για τις πέντε ημέρες της εβδομάδας, ενώ μόνο το Σαββατοκύριακο επιτρεπόταν μαγειρεμένη τροφή.

Ο ίδιος υπήρξε ένας ιδιαίτερα ασκητικός μοναχός, με πνεύμα φιλόπονο και εργατικό. Αγιολογικά κείμενα μάλιστα συνδέουν τον όσιο Γεράσιμο με μία ιστορία κατά την οποία εξημέρωσε ένα λέοντα, κάτι που ως στόχο έχει να επιδείξει την αρετή του Αγίου.

Ο Άγιος Γεράσιμος για ορισμένο διάστημα φαίνεται πως είχε ασπαστεί και το μονοφυσιτισμό. Κατά τη συνάντησή του όμως με τον Άγιο Ευθύμιο, μεταστράφηκε και πάλι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αναγνωρίζοντας πως είχε λάβει αιρετικό δρόμο.

Το τέλος του επήλθε στις 4 Μαρτίου του 475, όταν Πατριάρχης Ιεροσολύμων ήταν ο Αναστάσιος Α΄. Η μνήμη του τιμάται στις 4 Μαρτίου

Το μοναστήρι που είχε ιδρύσει καταστράφηκε το 614 από τους Πέρσες, ενώ φαίνεται πως επαναλειτούργησε αργότερα καθώς βλέπουμε το 820 να λειτουργεί και πάλι. Το 1177 φαίνεται να είναι παντελώς ερειπωμένο.

Στα ερείπια αυτού του ναού χτίστηκε τον 19ο αιώνα το σημερινό μεγαλοπρεπές μοναστήρι του Αγίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.