Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Ισαύρου, Βασιλείου, Ιννοκεντίου, Φήλικος, Ερμεία και Περεγρίνου, που μαρτύρησαν περί τα τέλη του τρίτου αιώνα στην Απολλωνία, και του Αγίου Φιλωνίδη, επισκόπου Κουρίου της Κύπρου.

Στο βίο του Αγίου Φιλωνίδη, που συνέγραψε ο επίσκοπος Αρίστων, αναφέρεται ότι έζησε επί εποχής του χριστιανομάχου αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Αρνούμενος να προσκυνήσει τα είδωλα και ομολογώντας δημόσια την πίστη του στον Ιησού Χριστό, ρίχτηκε στη φυλακή, μαζί με τους αγίους Αριστοκλή, Δημητριανό και Αθανάσιο, οι οποίοι και τελειώθηκαν με μαρτυρικό θάνατο.

Έχοντας πληροφορηθεί το βασιλικό διάταγμα, βάσει του οποίου οι στρατιώτες εντέλλονταν να ασελγούν σωματικά εις βάρος των Χριστιανών κρατουμένων, ο Άγιος ανέβηκε σε ψηλή τοποθεσία και μετά από θερμή προσευχή έριξε τον εαυτό του στον γκρεμό, για να μην μαγαριστεί η εικόνα του Θεού στο πρόσωπό του.

Με τον τρόπο αυτό έδειξε έμπρακτα ότι, σε περιπτώσεις που διακυβεύονται ανώτερα πνευματικά αγαθά, όπως η αρετή, η τιμή, η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η πίστη στο Θεό, η ανθρώπινη ζωή, που αναμφισβήτητα είναι δώρο Θεού, περνά σε δεύτερη αξία και θυσιάζεται ο άνθρωπος για τα υψηλότερα πανανθρώπινα ιδανικά.

Ο Άγιος μάρτυρας Φιλωνίδης παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Κυρίου Ιησού Χριστού, πριν ακόμη πέσει στο έδαφος. Ο υμνογράφος μέσα σε ελάχιστους στίχους εκφράζει την χαρά και την ευγνωμοσύνη των Κυπρίων προς τον Άγιο Ιεράρχη.

«Χαίροις ἱεραρχῶν, μαρτύρων εὐκοσμία, Κουρίου μέγα κλέος, καὶ Κύπρου Φιλωνίδη, τὸ θεῖον ἐγκαλλώπισμα. Χαίροις ὁ τὴν στολήν, τῆς ἀρχιερωσύνης, φοινίξας τοῖς σοῖς ὄμβροις αἱμάτων Φιλωνίδη τῶν θείων σου, μακάριε».

Η ζωή της Εκκλησίας είναι γεμάτη με παραδείγματα Αγίων Επισκόπων Μαρτύρων, που με το ίδιο το αίμα τους σφράγισαν την αφοσίωση τους στο θέλημα του Θεού και την αγάπη και την ποιμαντική τους φροντίδα για το λογικό ποίμνιο. Τέτοια φωτεινά παραδείγματα ο Θεός αναδεικνύει σε κάθε εποχή, όπως και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά και σήμερα 200 χρόνια μετά το 1821.

Εμείς, ας επικαλούμαστε τη χάρη τους στο Μέγα Αρχιερέα Χριστό, όπως οι ευχές των Αγίων μάς δίνουν θάρρος στη ζωή μας και εδραιώνουν την ασφάλεια της πατρίδας μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.