Ο Άγιος Δημήτριος: Ο Άγιος Δημήτριος συχνά απεικονίζεται μπροστά στον Μαξιμιανό, στη φυλακή, ευλογώντας τον Νέστορα. Λόγω της ιδιότητάς του στον ρωμαϊκό στρατό αλλά και επειδή είναι προστάτης της Θεσσαλονίκης, σε άλλες αγιογραφίες εικονίζεται ως στρατιωτικός, είτε πεζός είτε έφιππος.

Ο Άγιος Δημήτριος- Μεγάλη εορτή στις 26 Οκτωβρίου

Μεταξύ των αγιογραφιών αυτών, υπάρχει μία στην οποία ο Άγιος Δημήτριος εικονίζεται έφιππος σε κόκκινο άλογο, σε αντίθεση με το άσπρο άλογο του Αγίου Γεωργίου. Στην εικόνα αυτή, ο Άγιος Δημήτριος απεικονίζεται ως καβαλάρης πάνω σε κόκκινο άλογο, με στρατιωτική στολή, φονεύοντας με το δόρυ του τον Τσάρο των Βουλγάρων Σκυλογιάννη.

Πρόκειται για την απεικόνιση του θαύματος που έγινε τον Οκτώβριο του 1207 έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Τσάρος των Βουλγάρων Ιωαννίτζης, τον οποίο οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν Σκυλογιάννη, φονεύτηκε από τον Άγιο Δημήτριο όταν πολιορκούσε τη Θεσσαλονίκη.

Στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη βλέπει τον προστάτη της. Εκτός από το παραπάνω θαύμα με τον Σκυλογιάννη, ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται απελευθερωτής της Θεσσαλονίκης.

Όχι μόνο γιατί η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1912 συνέπεσε με τη γιορτή του αγίου αλλά και γιατί, όπως λέει η παράδοση, πριν την απελευθέρωση της πόλης, οι κάτοικοί της είδαν τον άγιο έφιππο στον Λευκό Πύργο να τους εμψυχώνει.

Ένα ακόμη από τα πολλά θαύματα του Αγίου Δημητρίου, στην Αθήνα αυτή τη φορά, σχετίζεται με το προσωνύμιο Λουμπαρδιάρης που έχει. Το 1823 μ. Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με κανόνια τους Έλληνες που βρίσκονταν στον ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο Άγιος, όμως, έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Έλληνες.

Η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων, καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να μην ξεχαστεί το θαύμα αυτό, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από τη λουμπάρδα, το κανόνι δηλαδή, των Τούρκων που καταστράφηκε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.