ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ: Ο Αυστραλίας Μακάριος για την Εθνική Εβδομάδα Συμφιλίωσης. Η Εθνική Εβδομάδα Συμφιλίωσης αποτελεί έναν θεσμό ο οποίος ενώνει σα νοητή γέφυρα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Αυστραλιανού Εθνους.

Συνιστά, τρόπον τινά, την αναβίωση της μεγαλειώδους πορείας που πραγματοποιήθηκε πριν από 23 χρόνια στη γέφυρα Harbour Bridge του Σύδνεϋ, της μαζικότερης δημόσιας έκφρασης υποστήριξης προς τον σκοπό της ουσιαστικής συμφιλίωσης της ευρύτερης αυστραλιανής κοινότητας με τους Αβορίγινες και τους κατοίκους Νήσων Torres Strait.

Οι δεκάδες χιλιάδες φωνές που ενώθηκαν σε εκείνη την πορεία – ορόσημο, μας προσκαλούν επιτακτικά σήμερα να διασχίσουμε κι εμείς τη νοητή γέφυρα της Εθνικής Εβδομάδας Συμφιλίωσης, να σταθούμε με θάρρος στο μέσο του καταστρώματός της για να αναλογιστούμε το παρόν και όσα έχουμε επιτύχει, και ν’ αγναντέψουμε εξίσου θαρραλέα προς τις δυο όχθες της, το παρελθόν και το μέλλον.

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είναι Αρχιεπισκοπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει υπό τη δικαιοδοσία της την Αυστραλία, την Τασμανία και τη Νέα Γουινέα.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, έχει πάνω από 120 ενορίες και οκτώ μοναστήρια στις πέντε Αρχιερατικές της Περιφέρειες.

Οι πρώτες ορθόδοξες εκκλησίες στην Αυστραλία ήταν η Αγία Τριάδα στο Surry Hills του Σίδνεϋ (1898) και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Ανατολική Μελβούρνη (1900). Ο πρώτος ιερέας που κάλυψε τις θρησκευτικές ανάγκες των Ελληνορθοδόξων σε Σίδνεϋ και Μελβούρνη ήταν ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Μπακαλιάρος.

Τον Μάρτιο του 1924, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε τη «Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας» για να καλύψει τον αυξανόμενο ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος το 1927 αριθμούσε περί τους 10.000 και είχε ιδρύσει ναούς στο Σίδνεϋ, τη Μελβούρνη, το Brisbane, το Perth και το Port Pirie στη Νότια Αυστραλία.

Στις 9 Μαΐου 2019, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας τον ως τότε επίσκοπο Χριστουπόλεως Μακάριο Γρινιεζάκη.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.